Terug naar overzicht
15 februari 2016

Second opinion voor de zelfstandig ondernemer

De zzp’er is momenteel een veelbesproken ondernemer. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft iets te melden over de zelfstandigen zonder personeel. Van de 800.000 zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap, betaalt volgens de statistici ruim een vijfde premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit aandeel is

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De zzp’er is momenteel een veelbesproken ondernemer. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft iets te melden over de zelfstandigen zonder personeel. Van de 800.000 zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap, betaalt volgens de statistici ruim een vijfde premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit aandeel is gedaald van 23,4 procent in 2011 tot 21,9 procent in 2013. Als je het ‘zwartboek AOV Bouw’ van de FNV mag geloven is dat overigens niet verwonderlijk.

Afgelopen dinsdag (9 februari) heeft FNV Zelfstandigen Bouw het Zwartboek ‘AOV: verzekerd van armoede’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Het betreft een verzameling van misstanden die de afgelopen periode bij de belangenbehartiger gemeld zijn. Volgens Zelfstandigen Bouw biedt een AOV een zzp’er geen enkele zekerheid: “Als hij een beroep doet op de verzekering haalt een verzekeraar vaak alles uit de kast om niet te hoeven uitkeren”.

Van de kant van de arbeidsongeschiktheidsverzekeraars lijkt Reaal zich de kritiek nu al ter harte te hebben genomen. Zij kondigt aan dat de voorwaarden van haar AOV binnenkort worden gewijzigd. Nieuw is dat klanten  een onafhankelijke second opinion kunnen aanvragen over de mate van arbeidsongeschiktheid of de periode van uitkering. Momenteel bieden ook Generali en AEGON een second opinion aan, waarbij de laatste overigens de second opinion deels vergoed, afhankelijk van het verzekerde bedrag.  Medio april mogen we de nieuwe polisvoorwaarden van Reaal bewonderen en beoordelen hoe de second opinion er precies uit gaat zien.

De mogelijkheid van een contraexpertise is bij een arbeidsongeschiktheidsschade wat ons betreft logisch en een stuk praktischer dan de weg via klachtenafdeling van de verzekeraar te bewandelen en vervolgens het Kifid aan te schrijven. We hopen dan ook dat alle aov-verzekeraars de second opinion in hun voorwaarden op zullen nemen.

De bij het FNV klagende zzp’ers help je natuurlijk niet allemaal met een second opinion. Veel van de grieven gaan over onverzekerbaarheid, hoge premies, een mismatch in de eindleeftijd van de verzekering en de daadwerkelijk behoefte en verwachtingen rondom de mate van arbeidsongeschiktheid die niet worden waargemaakt. Een goed advies en een heldere toelichting bij het afsluiten van de verzekering en periodieke onderhoudsgesprekken hadden volgens ons een hoop leed kunnen voorkomen.