Terug naar overzicht
06 september 2021

RSC over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

Het Register Specialistisch Casemanagement is een stichting die de belangen behartigt van gediplomeerde casemanagers. Een volgend kabinet kan ingrijpende besluiten nemen op het werkterrein van deze casemanagers. Het RSC heeft daarom in een visiedocument uiteengezet hoe zij de huidige plannen op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid waardeert.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid is in de huidige regeling een belangrijke rol weggelegd voor de casemanager. Niet verwonderlijk dat RSC er geen heil in ziet om daarin veel verandering aan te brengen. Overigens is die mening van RSC volledig logisch; naast dat de huidige wetgeving prettig is voor casemanagers, hebben de 104 weken loondoorbetaling en de Wet Verbetering Poortwachter gezorgd voor goede resultaten. Het plan om de periode te verkorten naar een jaar is gevoelsmatig een verlichting voor werkgevers, maar uiteindelijk zullen de kosten hoger uitvallen. Mocht de oplossing worden gezocht in het collectief financieren van het tweede ziektejaar, dan wijst RSC terecht op de verbazingwekkende knip die dan ontstaat in het re-integratieproces. Zaken die de stichting wel graag gewijzigd ziet is de maximering van de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar op 70 procent, zodat werknemers meer geprikkeld worden om tot re-integratie te komen. Daarnaast moet de no-riskpolis worden uitgebreid zodat deze beschikbaar wordt vanaf het moment dat duidelijk is dat spoor 1 re-integratie niet haalbaar is.

Wat veel meer moet veranderen volgens RSC is de WIA. De Wet is dusdanig ingewikkeld dat de financiële prikkels die de verschillende uitkeringsregimes kenmerken, niet door werknemers worden begrepen. Samen met de commissie Borstlap ziet de stichting meer in een verplichte basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden, naar wens aangevuld door werkgeversregelingen.

Voor de langere termijn heeft RSC een interessante visie. Zij stelt zich een systeem voor waarbij de arbeidsongeschikte werknemer met verdienvermogen een korte, loongerelateerde uitkering ontvangt en daarna een basisuitkering. Gedurende die korte periode van loongerelateerde uitkering wordt de werknemer optimaal begeleid om ander werk te vinden. Als herplaatsing bij de werkgever niet meer mogelijk is, ligt de regie bij de werknemer zelf. Daarbij moeten er nadrukkelijk minder drempels voor de nieuwe werkgever zijn (verbetering van de no-riskpolis).

Het volledige, zeer lezenswaardige visiedocument kunt u in zijn geheel via de site van RSC  doornemen.