Terug naar overzicht
10 december 2012

Respecterende werking provisie? (december 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Onvermijdbaar, dat provisieverbod voor complexe financiële producten. Over enkele weken moeten we er allemaal aan geloven. Maar niet voor lopende polissen, daarvoor geldt respecterende werking. Dat klinkt prachtig, maar wat houdt het in? Daar zijn de meningen nogal over verdeeld.
Als we het besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen 3 (Bgfo3) doorspitten, dan is duidelijk dat alle polissen die per 2013 worden gesloten, provisieloos moeten wezen. Verzekeringen die daarvoor zijn afgesloten dus niet. Dat houdt in dat bijvoorbeeld voor een individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering met een looptijd van 30 jaar die in 2012 is afgesloten, nog bijna 30 jaar lang provisie zou moeten gelden.
Het Verbond van Verzekeraars denkt er blijkbaar anders over. Op haar website valt te lezen dat zij het provisieverbod koppelen aan de gedragscode geïnformeerd verlengen. Het Verbond schrijft dat de contractsduur voor inkomensverzekeringen maximaal 3 jaar is volgens deze gedragscode. Het Verbond vindt dat er dan een omzetting moet plaatsvinden naar een nieuwe overeenkomst, zonder provisie dus. Voor de AOV die dit jaar is gesloten met een looptijd van 30 jaar, betekent dat dus een einde van provisierechten in 2015.
Wij kunnen de koppeling van het provisieverbod aan de gedragscode niet plaatsen. Wellicht geeft de Memorie van Toelichting bij Bgfo3 uitsluitsel. We kunnen deze zeer binnenkort verwachten: u hoort dus nog!