Terug naar overzicht
26 mei 2015

Re-integratie-instrumenten

In de digi-kwest informeerden we u eerder over de harmonisatie van re-integratie-instrumenten. Deze harmonisatie is er gekomen omdat werknemers die vallen onder de participatiewet andere regelingen hebben dan werknemers met een Wajonguitkering. Dat is niet handig omdat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de digi-kwest informeerden we u eerder over de harmonisatie van re-integratie-instrumenten. Deze harmonisatie is er gekomen omdat werknemers die vallen onder de participatiewet andere regelingen hebben dan werknemers met een Wajonguitkering. Dat is niet handig omdat beide groepen onder de Wet banenafspraak en quotumregeling arbeidsbeperkten vallen. Zo is er voor Wajongers standaard de bescherming van de no-riskpolis van de Ziektewet en kan de premiekorting oplopen tot € 7.000 per jaar. Voor werknemers die onder de Participatiewet vallen geldt dat de gemeente mag bepalen welke re-integratie-instrumenten worden ingezet. Logischerwijs valt dat dan kariger uit dan de regelingen die voor Wajongers in wetgeving zijn vastgelegd.

Omdat de re-integratie-instrumenten van elkaar verschillen, maakt het voor een werkgever uit of hij iemand uit de Participatiewet aanneemt, of iemand uit de Wajong. Gemeenten en sociale partners vinden dit niet gewenst en hebben Staatssecretaris Klijnsma gevraagd om de re-integratie-instrumenten gelijk te trekken.

Met de Wet harmonisatie instrumenten bevordering arbeidsdeelname arbeidsbeperkten komt er in de Ziektewet per 2016 een uniforme no-riskpolis voor de doelgroep van de banenafspraak. Deze uniforme no-riskpolis vervalt in principe na 2020. Dankzij de no-riskpolis hebben de werkgevers ook geen risico op verhoging van de premie voor de Werkhervattingskas, mochten deze werknemers uiteindelijk in de WGA belanden.

Een ander verschil dat wordt aangepakt is de premiekorting die een werkgever ontvangt bij in dienstnemen van een Wajonger. De wetswijziging verbreedt de doelgroep van de mobiliteitsbonus tot de gehele doelgroep voor de banenafspraak. Omdat deze wijziging budgetneutraal moet worden uitgevoerd, zal de bonus veel lager zijn dan nu het geval is bij het in dienst nemen van een Wajonger. Het bedrag van de mobiliteitsbonus voor de doelgroep banenafspraak bedraagt € 1800,- per jaar, fors minder dus dan de maximale korting van € 7.000,- zoals die nu geldt bij de mobiliteitsbonus. Deze verlaging geldt alleen voor de werknemers die vallen onder de banenafspraak. Als een werkgever een arbeidsgehandicapte werknemer in dienst neemt, (bijvoorbeeld met een WIA-uitkering) dan bedraagt de premiekorting nog steeds maximaal € 7.000.