Terug naar overzicht
07 september 2015

Quotumtellen

Voor de zomer heeft staatssecretaris Klijnsma verheugd gemeld dat we goed op weg zijn met het arbeidsgehandicaptenquotum. Uit de tussenmeting bleek dat er op 1 januari 2015 maar liefst 10.732 banen voor mensen uit de doelgroep zijn bijgekomen ten opzichte van de nulmeting. Omdat de meerderheid van die banen (6.461) bestaat uit Wsw-detacheringen, vroegen veel politieke partijen zich af

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Voor de zomer heeft staatssecretaris Klijnsma verheugd gemeld dat we goed op weg zijn met het arbeidsgehandicaptenquotum. Uit de tussenmeting bleek dat er op 1 januari 2015 maar liefst 10.732 banen voor mensen uit de doelgroep zijn bijgekomen ten opzichte van de nulmeting. Omdat de meerderheid van die banen (6.461) bestaat uit Wsw-detacheringen, vroegen veel politieke partijen zich af of het wel ging om extra arbeidsplaatsen. Klijnsma heeft opnieuw geteld.

Bij de extra Wsw-detacheringen over 2013 en 2014 is er volgens Klijnsma in een groot deel van de gevallen sprake van feitelijk extra werk dat beschikbaar is gekomen voor mensen uit de doelgroep. Dit extra werk bestaat uit een uitbreiding in urenomvang van al werkende beperkten en uit banen voor werknemers die op de Wsw-wachtlijst stonden. De mensen die tijdens de nulmeting al werkten via een Wsw-detachering zijn gemiddeld 1,2 uur per week meer gaan werken. Omgerekend levert dit 1.334 extra banen op. Verder zijn in 2013 en 2014 in totaal 2.187 mensen (omgerekend betreft dit 2.797 banen) in een Wsw-detachering gaan werken die eerst op de Wsw-wachtlijst stonden. De overige 2.330 Wsw-detacheringen kunnen pas meetellen als er dit jaar extra werk tegenover staat, de uren die zij werkten voor het Wsw-bedrijf moeten dan worden opgevuld door andere werknemers uit de doelgroep. Met de nieuwe telling komt het aantal nieuwe banen niet uit op 10.732 maar op 8.402. Aangezien er volgens de afspraken 9.000 extra banen bij hadden moeten komen, lopen we niet meer voor, maar achter op schema.

Desondanks is de staatssecretaris opgewekt; zij vindt dat de resultaten uit de tussenmeting hoopvol stemmen. Op de vraag van de PvdA of er genoeg banen zullen komen om de quotumboete te vermijden is de staatssecretaris niet concreet in haar beantwoording:

In de brief van 3 juli 2015 is aangegeven dat de resultaten van de tussenmeting hoopvol stemmen. Echter, het is niet mogelijk om vooruit te lopen op de vraag of het aantal banen eind 2015 ook werkelijk wordt gehaald. Maar hoopvol stemmen de resultaten zeker. Ook omdat ik in gesprekken met werkgevers merk dat zij er serieus werk van maken om banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren. Tegelijkertijd is ook in de brief over de tussenmeting aangegeven dat we er nog niet zijn en dat de uitdaging voor de komende jaren groot is. In 2016 vindt de eerste officiële meting plaats, op basis van de cijfers eind 2015. Dit is nadrukkelijk de eerste meting, niet de enige. Uiteindelijk behelst de banenafspraak 100.000 extra banen in de markt en 25.000 bij de overheid in 2026.

We hopen dat de staatssecretaris na de officiële meting in 2016 alle redenen heeft om hoopvol te blijven.