Terug naar overzicht
03 september 2012

Provisieverbod en dienstverleningsdocument (september 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In het voorjaar is er nogal wat commotie ontstaan over de reikwijdte van het provisieverbod. Er is sindsdien nog geen volledige duidelijkheid ontstaan, maar in een verslag aan de vaste commissie voor Financiën schrijft demissionair Minister De Jager:

‘Het provisieverbod is met name van toepassing op ingewikkelde en impactvolle financiële producten, zoals betalingsbeschermers, beleggingsverzekeringen, hypothecaire kredieten en individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.’

Hoewel de toevoeging ‘met name’ in deze stelling aangeeft dat de daaropvolgende opsomming niet volledig hoeft te zijn, kunnen we uit het expliciet vermelden van ‘individuele’ arbeidsongeschiktheidsverzekeringen opmaken dat het provisieverbod niet zal gelden voor de collectieve inkomensproducten.

Ook over het dienstverleningsdocument weet De Jager enkele belangrijke aandachtspunten te geven:

een dienstverleningsdocument dient niet alleen te worden verstrekt in het kader van het tot stand brengen van een overeenkomst met een consument of cliënt inzake een complex product of hypothecair krediet maar ook voorafgaand aan het verlenen van een financiële dienst inzake een betalingsbeschermer, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering of bij ministeriële regeling aan te wijzen ander financieel product.
De reikwijdte wordt daarom verbreed. Tevens dient meer informatie in het dienstverleningsdocument te worden opgenomen. Niet alleen dient een financiële-dienstverlener inzicht te geven in de aard en reikwijdte van zijn dienstverlening en de wijze waarop hij wordt beloond maar ook over de kosten van de dienstverlening en de belangen die van invloed kunnen zijn op de dienstverlening aan de consument.

Stukje bij beetje worden de transparantieslagen helder.

Meer informatie leest u in het verslag van de minister.