Terug naar overzicht
17 september 2012

Provisieverbod en dienstverleningsdocument II (september 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige week is verslag uitgebracht over de consultatieronde ontwerpbesluit Wijzigingsbesluit financiële markten 2013. In het verslag zijn een aantal verduidelijkingen opgenomen over het provisieverbod:

Het provisieverbod geldt voor individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Van een individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering is sprake indien een natuurlijk persoon, zzp-er of directeur groot aandeelhouder, een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit. Het provisieverbod is dus van toepassing voor een betalingsbeschermer, complex product, hypothecair krediet, individuele arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, uitvaartverzekering of bij ministeriële regeling aan te wijzen ander financieel product. Het provisieverbod zal gelden voor overeenkomsten die zijn aangegaan op of na inwerkingtreding van het provisieverbod. Voor de overeenkomsten die voor de datum van inwerkingtreding van het Wijzigingsbesluit zijn gesloten geldt dat de gemaakte afspraken tussen consumenten of cliënten en aanbieders, adviseurs of bemiddelaars niet zullen worden aangetast door de nieuwe provisieregels.

In het verslag valt verder te lezen dat het artikel over het dienstverleningsdocument per 1 juli 2013 in werking zal treden. AFM gaat een hulpmiddel ontwikkelen voor marktpartijen om een dienstverleningsdocument te genereren (net als bij de Financiële Bijsluiter). Ook nieuw is dat de adviseur inkomen mag adviseren over ongevallenverzekeringen indien dit advies wordt gecombineerd met advies over inkomensverzekeringen.

U kunt hier het volledige verslag lezen