Terug naar overzicht
13 oktober 2014

Proefplaatsing

Minister Asscher heeft tijdens een overleg met de vaste commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid vragen gekregen over proefplaatsingen. Proefplaatsingen zijn bedoeld voor werkgevers die een werknemer vanuit een uitkeringssituatie in dienst willen nemen, maar twijfelen over de inzetbaarheid van de nieuwe aanwinst. Met behoud van uitkering kan

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Minister Asscher heeft tijdens een overleg met de vaste commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid vragen gekregen over proefplaatsingen. Proefplaatsingen zijn bedoeld voor werkgevers die een werknemer vanuit een uitkeringssituatie in dienst willen nemen, maar twijfelen over de inzetbaarheid van de nieuwe aanwinst. Met behoud van uitkering kan de werknemer dan eerst ‘proefdraaien’. Zo hebben bijvoorbeeld werknemers met een onstabiel ziekteverloop of behoorlijke beperkingen de tijd om hun potentiële werkgever te tonen wat ze waard zijn. Voor de werkgever is de proefplaatsing niet geheel vrijblijvend. Vooraf zal hij een intentieverklaring moeten afgeven waarmee hij aangeeft de op proef genomen werknemer een dienstverband aan te willen bieden als de proefperiode succesvol verlopen is. Een andere voorwaarde is dat de werkgever voor de werknemer dekking regelt onder zijn aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.

Proefplaatsing is mogelijk bij werknemers met een uitkering vanuit de werknemersverzekeringen, zoals WW en WIA. Wat ons verbaast, is dat uit de beantwoording van de Minister blijkt dat het instrument voornamelijk ingezet wordt bij WW-ers. In 2013 zijn er ca.13.000 proefplaatsingen door UWV toegepast en in de eerste 8 maanden van 2014 zijn er ca.11.500 toegekend. Het merendeel van die proefplaatsingen komen dus vanuit een WW-situatie. In bijna 48% van de onderzochte proefplaatsingen blijft de klant na de proefplaatsing bij de werkgever aan het werk.

Voor werkgevers die eigen risicodrager zijn voor de WGA kan proefplaatsing dus een interessant re-integratie-instrument zijn. Zij mogen zelf het middel proefplaatsing inzetten om zo hun (ex) werknemers aan een andere baan te helpen. Minder WGA-schade voor de eigen risicodrager, een gemotiveerde werknemer voor de nieuwe werkgever en een nieuwe kans op de arbeidsmarkt voor de beperkte medewerker. Een tip daarbij van de minister: De kans op een succesvolle proefplaatsing (betaald dienstverband na afloop) wordt groter als tussentijds en direct na afloop van de proefplaatsing contact wordt gehouden met de betrokken werkgever.