Terug naar overzicht
09 september 2013

Premies 2014

Vorige week zijn de premies en parameters van de Werkhervattingskas voor 2014 bekend gemaakt. Voor het eerst bepalen deze premies en parameters de premiehoogte van de WGA vast, WGA flex en de Ziektewet. Voor grote werkgevers en middelgrote werkgevers kan het berekenen van de premie een ingewikkelde zaak zijn.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige week zijn de premies en parameters van de Werkhervattingskas voor 2014 bekend gemaakt. Voor het eerst bepalen deze premies en parameters de premiehoogte van de WGA vast, WGA flex en de Ziektewet. Voor grote werkgevers en middelgrote werkgevers kan het berekenen van de premie een ingewikkelde zaak zijn. Voor kleine werkgevers met een loonsom tot en met € 307.000 wordt het juist eenvoudiger; zij gaan een sectorale premie betalen. Voor het eigen risicodragersadvies betekent dat een vereenvoudiging ten opzichte van 2013.
 
Middelgrote werkgevers met een loonsom tussen de € 307.000 en € 3.070.000 betalen een combinatie van sectorale en eigen premie. Het komt erop neer dat hoe groter de loonsom van het middelgrote bedrijf is, hoe meer de eigen instroom van invloed is op de premie. UWV heeft daarvoor een mooie berekeningsformule ontwikkeld, waarover vorige week al menige vraag aan ons is gesteld.
 
Grote bedrijven betalen gedifferentieerde premies die volledig zijn gebaseerd op de eigen schadelast. Deze systematiek is gelijk aan de huidige, behalve dan dat er nu dus ook voor WGA-flex en Ziektewet een premie wordt vastgesteld. Bij deze twee laatste premies is wel wat bijzonders aan de hand. Het UWV heeft minimumpremies vastgesteld van 0,04% voor de WGA-flex en 0,07% voor de Ziektewet. Deze minimumpremies zijn in de praktijk echter niet te realiseren. Wanneer je de premieberekening uitvoert voor een grote onderneming zonder Ziektewet- en WGA-flexschade, dan zijn de minimaal mogelijke premies 0,14%. Best opmerkelijk en UWV had er goed aan gedaan om hierover wat meer tekst en uitleg te geven bij het bekend maken van de premies en parameters. In de praktijk betekent het dat grote werkgevers en middelgrote werkgevers waarbij de individuele premie voor een belangrijk deel meetelt, een wat hogere dan te verwachten premie betalen als zij geen instroom hebben in de Ziektewet en WGA.
 
Voorbeeld:
Een onderneming met een loonsom van € 4.000.000 heeft geen instroom gehad in de Ziektewet. De minimale premie volgens UWV is € 2.800, maar de werkelijke premie komt uit op € 5.600.
 
U vindt hier de nota van UWV met de premies en parameters voor 2014.