Terug naar overzicht
09 december 2019

Praten over de zzp-plannen

Eind november werd de begroting van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel het wetsvoorstel voor een minimum zzp-tarief nog niet is ingediend in de Tweede Kamer, kwam deze toch al uitgebreid ter sprake. Enkwest luisterde voor u mee.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De overheid heeft in een internetconsultatie de plannen om zzp’ers te beschermen ontvouwd. Er is een wetsvoorstel gepresenteerd dat moet garanderen dat iedere zzp’er in ieder geval een minimum van 16 euro per uur betaald krijgt. Voor werkenden aan de bovenkant van de arbeidsmarkt komt er een zelfstandigenverklaring beschikbaar. Met een zelfstandigenverklaring kan niet alleen de zelfstandige, maar ook de werknemer zich onttrekken aan de verzekeringsplicht van onder andere de Ziektewet en de WIA.

Bij de bespreking in de Tweede Kamer was er veel aandacht voor de reactie van de Stichting van de arbeid (STAR) op de voorstellen voor een minimumtarief en een zelfstandigenverklaring. Die reactie is dan ook niet mals. De Star mist een integrale visie op de arbeidsmarkt en vindt de voorstellen uitermate complex voor opdrachtgevers én opdrachtnemers zowel wat betreft vormgeving als wat betreft uitvoering. Zij adviseert om het wetsvoorstel terug te nemen. Een logische vraag nu werkgevers en werknemers het liefst de plannen niet zien doorgaan, is of minister Koolmees zijn wetsvoorstellen wil intrekken. Die vraag werd hem dan ook gesteld door de Socialistische Partij. GroenLinks en de Partij van de Arbeid gingen minder ver en bepleitten twee flinke aanpassingen: verhoging van het minimumtarief en het verwijderen van de opt-out-mogelijkheid.

Koolmees reageert eerst op de reactie van de Star. Teleurgesteld stelt de minister vast dat werkgevers en werknemers eigenlijk alleen aangeven wat ze niet willen. De kritiek richt zich niet op de hoofdlijnen, maar op de specifieke uitwerking van een compleet nieuwe wet. De reactie van de Stichting van de Arbeid gaat volgens Koolmees niet over de ideologische verschillen, maar over uitvoeringsvragen, de techniek en administratieve lasten. Hij roept hen dan ook op om niet alleen aan te geven wat ze niet willen, maar vooral welke ideeën zij wel hebben.

Minister Koolmees wil nog in de eerste helft van 2020 met de Tweede Kamer zijn wetsvoorstel bespreken. Uitstel van wetgeving vindt hij ongewenst, omdat dit onvermijdelijk leidt tot uitstel van de mogelijkheid om te gaan handhaven. Over de aanpassing die wordt gewenst door GroenLinks en PvdA is de minister reëel. Hij wil graag praten over de inhoud, maar het minimumtarief van16 euro per uur is (mede) gekozen omdat een hoger tarief gezien Europese regelgeving niet mogelijk is.

Inmiddels zijn er meer dan 800 reacties op de internetconsultaties over de plannen van Koolmees gekomen. Helaas voor de minister zijn de meeste ervan op z’n zachtst gezegd niet positief. Inmiddels hebben huisartsen massaal laten weten niet op de nieuwe wetgeving te zitten wachten, de Nederlandse orde van Belastingadviseurs ziet de nieuwe regels geen problemen oplossen maar extra vragen oproepen en de zelfstandigenorganisaties PZO en stichting ZZP Nederland stellen dat de voorgestelde wetgeving niet mag worden ingevoerd. Het wordt nog een hele kluif voor Sociale Zaken & Werkgelegenheid, maar de aandacht hebben ze inmiddels zeker.