Terug naar overzicht
15 oktober 2012

Polak zit op de centen: Niet altijd IVA (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Eens in de maand neemt onze casemanager Anne Polak ons mee in de wereld van re-integratie. Centraal staat daarbij onze vraag welke financiële besparing ze heeft kunnen realiseren voor de werkgever.

Hallo Anne, deze week valt in de Digi-kwest te lezen dat verzekeraars te kampen hebben met veel WGA schades. Er is daarbij vaak sprake van volledig arbeidsongeschikten die een WGA uitkering krijgen.

Klopt.

Jij hebt al eens een voorbeeld gegeven dat je zo’n werknemer dan in de IVA kreeg. De werkgever en zijn verzekeraar hadden dan geen schade meer. Waarom gebeurt dat niet vaker?

Het gebeurt natuurlijk wel vaker, maar het is heus niet zo dat iedere werknemer die volledig arbeidsongeschikt in de WGA zit wel eventjes in de IVA kan worden gestopt. Als je bezwaar maakt tegen een WGA uitkering zal je toch een aantal zaken voor de werkgever en de werknemer op een rij moeten zetten.

Het gaat toch gewoon om het aantonen van duurzame arbeidsongeschiktheid?

Natuurlijk, maar dat is niet alles. Voor de zomervakantie was ik bijvoorbeeld bij een architectenbureau. Een werknemer was daar uitgevallen met rugklachten en uiteindelijk volledig arbeidsongeschikt in de WGA beland. De klachten bestonden eruit dat de werknemer maximaal anderhalf uur achter elkaar kon zitten. De werkgever wilde direct bezwaar aantekenen om ervoor te zorgen dat zijn werknemer 80-100% wel duurzaam zou worden geschat en dus een IVA uitkering zou krijgen.

Dat lijkt me terecht

Ja, maar de kans bestaat echter dat het UWV zegt dat de 1,5 uur zitbeperking best omzeild kan worden door hem elke 1,5 uur even te laten liggen of lopen voor een kwartiertje en er dus helemaal geen beperking is. Met andere woorden dan zou de werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, of zelfs minder dan 35% arbeidsongeschikt.

Dat lijkt me ook terecht

Prima, maar het is jouw uitkering niet. Dat moet je dus eerst voor de werknemer uiteenzetten. Zijn er bijvoorbeeld aanvullende verzekeringen die aangesproken kunnen worden en belangrijker, zijn er mogelijkheden om re-integratie te bevorderen. Gewoon een herbeoordeling aanvragen en maar zien wat er met je (ex) werknemer gebeurt vind ik onverstandig. Niets doen bij een WGA 80-100 keuringsuitslag natuurlijk ook, dus heb ik een bedrijfsarts ingeschakeld.

Wat heeft die dan gedaan?

Deze heeft de beperkingen vastgesteld en een inschatting gemaakt van de duurzaamheid. Op basis van zijn rapport heb ik de werkgever en de werknemer de mogelijke scenario’s bij en na een herbeoordeling door het UWV voorgelegd. Wat gebeurt er als er een IVA uitkering wordt toegekend en wat betekent dat financieel? Maar ook laat ik zien wat het inhoudt als UWV tot een lagere arbeidsongeschiktheid besluit. Werkgever en werknemer moeten dan het liefst samen de afweging maken.

En is dat gelukt?

Jazeker, er is inmiddels een afspraak bij het UWV gemaakt.

Oh, maar dan heb je nog geen besparing voor me te melden.

Nee slimmerd, maar daar vroeg je ook niet naar.

Je hebt gelijk, tot de volgende keer Anne!