Terug naar overzicht
19 maart 2012

Polak zit op de centen: ‘iedereen tevreden’ (maart 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In ons feuilleton ‘Polak zit op de centen’ weer aandacht voor een dossier waarvoor de hulp van Anne is ingeroepen. Een dossier zonder WIA instroom ditmaal dus nieuwsgierig nemen we tegenover Anne plaats als zij haar verhaal begint.

Een inkomensadviseur heeft mijn hulp gevraagd bij de begeleiding van een langdurig verzuimdossier. Het gaat om een tuincentrum met hoveniersbedrijf die een 60 plusser in dienst heeft. Deze werknemer valt uit met lichamelijke klachten. Door die klachten kan hij niet meer de reguliere werkzaamheden uitvoeren binnen het hoveniersbedrijf.

Dus jij bent over passende arbeid begonnen…

Nee, dat was niet nodig aangezien de werknemer al passend werk had aanvaard. Het probleem was echter dat de hoveniersafdeling intussen door een andere partij was overgenomen zonder dat deze werknemer mee over ging. Daarnaast was er een soort van arbeidsconflictje ontstaan tussen hem en zijn werkgever. De werkgever wilde als er geen andere mogelijkheid was, overgaan tot ontslag van de werknemer.

Kan dat zomaar?

Zowel beredeneerd vanuit de re-integratiekant als van de arbeidsrechtelijke kant is het allereerst van belang om de geschiktheid voor eigen werk, aangepast eigen werk, ander werk of werk bij een andere werkgever te beoordelen. Ik heb daarom een arbeidsdeskundige ingeschakeld die de werknemer niet geschikt achtte voor eigen werk, wel voor ander werk. Dat andere werk was niet aanwezig binnen het tuincentrum waar hij in dienst is, wel bij de partij die het hoveniersbedrijf overgenomen heeft.

Hoe heb je dat opgelost?

We zijn om tafel gaan zitten met alle betrokkenen en hebben afgesproken dat de werknemer gedetacheerd zou worden bij het hoveniersbedrijf. De werknemer zou vervolgens zodra hij de 62 jarige leeftijd heeft bereikt met vroegpensioen gaan en geen WIA aanvragen.

Dat klinkt als een voor alle partijen bevredigende oplossing. Wij zijn natuurlijk vooral benieuwd naar wat de werkgever er financieel mee is opgeschoten.

Natuurlijk. Er zijn 2½e maand loondoorbetaling bespaard en 3 jaren WGA premiedifferentiatie. In totaal betekent het een besparing van € 14.075.

Een mooi resultaat! Ook Anne met een dossier mee laten kijken?
Mail: a.polak@enkwest.nl
telefoon: 055-5769787