Terug naar overzicht
02 november 2015

Participatiebureaucratie

Vorige week besprak de Tweede Kamer de ontwikkelingen rond de Participatiewet en de banenafspraak met Staatssecretaris Klijnsma. Ondanks de wat merkwaardige telmethodes van Staatssecretaris Klijnsma, zou

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige week besprak de Tweede Kamer de ontwikkelingen rond de Participatiewet en de banenafspraak met Staatssecretaris Klijnsma. Ondanks de wat merkwaardige telmethodes van Staatssecretaris Klijnsma, zou het aantal nieuw gerealiseerde banen voor de doelgroep van de banenafspraak op schema liggen. Er zijn toch wat kanttekeningen bij het succes te plaatsen.

In 2015 moeten gemeentes 1.600 mensen die ondanks loonkostensubsidie en begeleiding niet aan de slag kunnen bij een reguliere werkgever, beschut werk bieden. Het blijkt echter dat de gemeenten gezamenlijk pas 41 mensen bij het UWV hebben aangemeld voor een indicatie voor beschut werk. Klijnsma wil de gemeentes op dit punt aansporen en ook helpen door hen een no-riskpolis te bieden en een bonus bij gerealiseerde beschutte werkplaatsen.

Volgens werkgevers is het te lastig om een geschikte kandidaat vanuit de doelgroep van de banenafspraak te vinden. Is dat wel gelukt dan moet de werkgever zich door lastige regelgeving en dito uitvoering heen worstelen. De Tweede Kamerleden die met Klijnsma debatteerden maken zich hier zorgen over. Het animo bij werkgevers zou wel eens snel kunnen afnemen als het proces niet eenvoudiger wordt.

Vereenvoudiging is volgens hen mogelijk door bijvoorbeeld de beoordeling van de doelgroep en loonwaardemeting op de werkvloer plaats te laten vinden. Ook zou de loonwaardemeting niet per se jaarlijks moeten zijn, maar flexibel op basis van de kenmerken van het werk en de werknemer. De VVD oppert dat de werkgever zelf ook de loonwaarde kan vaststellen, waarna het UWV een marginale toets uitvoert. Een andere vereenvoudiging zou zijn het automatisch opnemen van leerlingen die hun diploma op speciaal onderwijs hebben behaald in het doelgroepenregister. Dit zou ook kunnen gelden voor werknemers die momenteel met loonkostensubsidie aan de slag zijn.

Klijnsma gaat met de werkkamers bespreken of de uitvoering van de banenafspraak eenvoudiger kan en neemt de voorstellen van de Tweede Kamer daarin mee.

NB In onze vorige Digi-kwest las u over de lastige combinatie van Wajong en hypotheek. Op verzoek van de SP gaat de Staatssecretaris zich ook over deze materie buigen.