Terug naar overzicht
03 september 2012

Opzeggen WGA erd verzekering (september 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het gaat met de WGA schades minder dan gehoopt. Tenminste dat zou je concluderen uit de aanpassingen dat een aantal inkomensverzekeraars aanbrengt in de premies en voorwaarden van hun eigen risicodragersverzekeringen. Re-integratie-eisen worden verscherpt en premies zitten in de lift (omhoog). Nu zijn wijzigingen die een verzekeraar in zijn lopende verzekeringen aanbrengt niet per se een probleem. Indien de verzekeringnemer het niet eens is met de wijzigingen, die een beperking van de dekking en/of een bepaalde premieverhoging inhouden, kan de verzekering worden opgezegd.

Voor wat betreft de WGA eigen risicodragersverzekering geldt dat er bij opzegging twee mogelijkheden zijn:

1. De werkgever stapt over naar een WGA eigen risicodragersverzekering van een andere aanbieder;
2. De werkgever beëindigt eigen risicodragerschap en verzekert zich via UWV/Belastingdienst.

In het tweede geval zou een werkgever een verzoek bij de Belastingdienst moeten indienen om zich weer publiek te mogen verzekeren. Echter de aanvraagtermijn hiervoor sluit per 1 oktober aanstaande. Dat moment kan liggen voordat de aankondiging van wijziging van de verzekeraar is ontvangen. Wijzigingen in een lopende inkomensverzekering worden immers veelal pas in het najaar aangekondigd.
Toch vormt dit in de praktijk geen probleem. Indien de verzekering als gevolg van de aangekondigde wijziging wordt opgezegd, zal de verzekeraar de garantieverklaring die zij heeft afgegeven aan de Belastingdienst intrekken. Hierdoor wordt niet meer aan een belangrijke voorwaarde voor WGA eigen risicodragen voldaan. Het gevolg is dat er op het moment dat de verzekeraar zijn garantieverklaring intrekt, de werkgever weer verzekerd is via UWV/Belastingdienst.

Bij zowel de overstap als terugkeer in de publieke verzekering is het van belang dat een garantieverklaring op tijd wordt ingetrokken en een eventuele nieuwe garantieverklaring tijdig wordt geleverd. Een adviseur kan hierbij een belangrijke ondersteunende rol spelen voor de werkgever.