Terug naar overzicht
27 januari 2014

Opletten bij kleine bedrijfsovername

Dankzij de Wet BeZaVa hebben we vanaf dit jaar te maken met een gewijzigde vaststelling van de gedifferentieerde WGA premie. De vormgeving van de premievaststelling is afhankelijk van de loonsom van de werkgever: kleine werkgevers betalen een sectorpremie, grote werkgevers een individueel gedifferentieerde premie en middelgrote werkgevers een combinatie van beide. Een kleine werkgever wordt dus niet meer individueel afgerekend op WGA instroom, maar op basis van de WGA instroom in de sector. Dit is logisch omdat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Dankzij de Wet BeZaVa hebben we vanaf dit jaar te maken met een gewijzigde vaststelling van de gedifferentieerde WGA premie. De vormgeving van de premievaststelling is afhankelijk van de loonsom van de werkgever: kleine werkgevers betalen een sectorpremie, grote werkgevers een individueel gedifferentieerde premie en middelgrote werkgevers een combinatie van beide. Een kleine werkgever wordt dus niet meer individueel afgerekend op WGA instroom, maar op basis van de WGA instroom in de sector. Dit is logisch omdat kleine werkgevers erg kwetsbaar zijn bij WGA instroom; naar verhouding is een enkele werknemer in de WGA altijd ‘slecht’ in vergelijking tot het landelijk gemiddelde. De instroom zal doorgaans dus tot een maximale premie leiden. Een neveneffect is dat een kleine werkgever met WGA schade eigenlijk niet meer kan kiezen voor WGA eigen risicodragen. Bij aanvaarding van WGA eigen risicodragen moeten namelijk de al ontstane WGA-schades worden gefinancierd door de werkgever zelf. Dit komt omdat de publieke WGA verzekering via de Belastingdienst geen uitloopdekking kent. Aan de andere kant dekt de private WGA eigen risicodragersverzekering geen inlooprisico. De WGA schade komt zo tussen wal en schip, wat concreet betekent dat de werkgever de uitkering kan betalen.

Dankzij de sectorpremie voor kleine werkgevers is hier met ingang van 1 januari 2014 een einde aan gekomen voor kleine werkgevers. Als een kleine werkgever eigen risicodrager voor de WGA wordt, dan blijft de eventueel ontstane WGA schade door de sector gefinancierd worden. Er kan dus ook bij WGA instroom gekozen worden voor eigen risicodragen.

Er is echter één situatie waarbij de WGA schade van een kleine werkgever niet onder de sectorfinanciering valt. Dat is als de kleine werkgever wordt overgenomen door een middelgrote of grote werkgever. De nieuwe werkgever wordt dan afgerekend op de WGA schade van het gehele bedrijf inclusief de overgenomen kleine werkgever. Adviseurs zullen hier zeer alert op moeten zijn omdat op de premiebeschikking die kleine werkgevers ontvangen, geen WGA schade meer valt te ontdekken. Zij betalen immers een sectorpremie.

Helaas blijkt dat WGA schade in de praktijk zelden een onderwerp van gesprek is bij bedrijfsovernames. Vooraf inventariseren kan een nare verrassing achteraf voorkomen. Let er dan wel op dat alleen controle van de premiebeschikking onvoldoende is!