Terug naar overzicht
01 oktober 2012

Ontslag bij ziekte (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige week heeft u in onze rubriek ‘Polak zit op de centen’ kunnen lezen over het ontslag van een werknemer die regelmatig ziek was. Blijkbaar aansprekende materie want er zijn veel reacties op het stuk binnengekomen. We hebben Anne gevraagd om in deze Digi-kwest nog een korte toelichting te geven over ontslag bij ziekte.
Ontslag wegens frequent ziekteverzuim ligt juridisch niet eenvoudig. De basisregel is dat de arbeidsongeschiktheid van werknemers gedurende de eerste twee jaar voor rekening en risico van de werkgever komt. Er geldt in deze periode een ontslagbescherming om te voorkomen dat werkgevers zieke werknemers “eruit proberen te werken”. Toch is ontslag wegens frequent verzuim binnen de risicotermijn van werkgever niet onmogelijk. Het UWV Werkbedrijf heeft wel beleidsregels opgesteld, welke zijn aangevuld met regels over hoe zij om gaan met ontslagverzoeken wegens regelmatig ziekteverzuim. Deze regels geven aan dat frequent ziekteverzuim an sich geen reden is voor ontslag. Wederom: de 1e twee ziektejaren zijn voor rekening en risico van de werkgever.

Alleen in uitzonderingssituaties, waarin sprake is van frequent ziekteverzuim, gedurende langere tijd (3 jaar), dat onevenredige druk legt op de organisatie (financieel of organisatorisch), kan het UWV Werkbedrijf een ontslagaanvraag honoreren.
De regels die het UWV Werkbedrijf hanteert komen op het volgende neer:

  • de werkgever moet aannemelijk maken (bewijzen) dat de werknemer regelmatig wegens ziekte verzuimt, en
  • de werkgever moet aannemelijk maken dat hij binnen 26 weken geen herstel verwacht waardoor de werknemer normaal inzetbaar is, en
  • de werkgever heeft redelijkerwijs niet de mogelijkheid om de werknemer binnen 26 weken - indien nodig door middel van scholing - te herplaatsen in een aangepaste dan wel een andere passende functie binnen de onderneming en
  • De werkgever moet aantonen dat de veelvuldige afwezigheid leidt tot organisatieproblemen en dat vanwege de specifieke functie vervanging tijdens verzuim lastig is.

Meer informatie? Mail Anne!