Terug naar overzicht
01 oktober 2012

Ongevallenuitkering belast? (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als een schadeverzekering tot uitkering komt dan is de reden daarvan normaal gesproken vervelend. Voor een ongevallenverzekering is dat zeker aan de orde. Als een collectieve ongevallenverzekering tot uitkering komt, dan is de werkgever vaak de begunstigde. De werknemers zijn verzekerden, maar krijgen meestal ook de uitkering betaald indien zij slachtoffer zijn geworden van een verzekerde gebeurtenis. De werkgever moet daarbij goed opletten dat over de uitkering wel loonheffingen moeten worden ingehouden.

Bij overlijden geldt dat de uitkering aan de erfgenamen (deels) onbelast is. De overlijdensuitkering bij werknemers kent een wettelijk minimum van één maand, waarvan ten gunste van de werknemer mag worden afgeweken. Bij een overlijdensuitkering die hoger is dan driemaal het maandsalaris, worden over het extra deel de normale belasting en premies ingehouden.
De werkgever kan overigens een uitkering ook zelf gebruiken en naar eigen goeddunken besteden indien de ongevallenverzekeraar deze begunstiging niet heeft geweigerd.