Terug naar overzicht
02 november 2015

Nog even wachten op aflossing VAR

De overheid is al een tijdje druk met het vervangen van de verklaring arbeidsrelatie (VAR) en met het uitstellen van de vervanging. We gaan er vanuit dat we in deze Digi-kwest het laatste uitstel aankondigen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De overheid is al een tijdje druk met het vervangen van de verklaring arbeidsrelatie (VAR) en met het uitstellen van de vervanging. We gaan er vanuit dat we in deze Digi-kwest het laatste uitstel aankondigen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) pas per 1 april in werking zal treden. Deze Wet gaat de definitieve afschaffing van de VAR’s betekenen.

Momenteel worden er jaarlijks zo’n 500.000 VAR-beschikkingen afgegeven. Deze geven een opdrachtgever duidelijkheid over de belastingafdracht en de verplichting om premies werknemersverzekeringen af te dragen. De opdrachtnemer kan echter in onzekerheid blijven en bij een foutieve VAR naheffingen tegemoet zien. Met de invoeringen van Wet DBA moet dit leed tot het verleden behoren.  De Belastingdienst gaat vooraf de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer beoordelen. Opdrachtgever en opdrachtnemer hebben daarmee duidelijkheid of de relatie die zij aangaan een relatie tussen zelfstandige partijen is, of dat er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Beoordeelde (voorbeeld)overeenkomsten zal de Belastingdienst, zoveel mogelijk en waar nodig met instemming van betrokkene(n), op zijn website publiceren. Overeenkomsten die voor 1 februari 2016 worden voorgelegd aan de Belastingdienst, zullen voor 1 april 2016 zijn beoordeeld.

De Belastingdienst gaat zelf ook modelovereenkomsten opstellen en aangeven waarom een bepaalde overeenkomst nou leidt tot een dienstverband met verplichting tot het heffen van premies voor de werknemersverzekeringen of waarom juist niet. Ook zal de Belastingdienst op de website een overzicht publiceren van bepalingen die, als deze in een overeenkomst zouden worden opgenomen, kunnen leiden tot het oordeel dat er sprake is van een dienstbetrekking.

Er geldt een implementatietermijn tot 1 januari 2017. Dat houdt in dat alle opdrachtgevers en opdrachtnemers tot 1 januari 2017 de tijd hebben om zo nodig hun werkwijze aan te passen aan een werkwijze die is voorzien in een voorbeeld- of modelovereenkomst. Tot die tijd zal de Belastingdienst wel toezicht houden, maar nog geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen.

Bron: Memorie van antwoord inzake de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties