Terug naar overzicht
29 oktober 2012

Nieuwe verzekeringsartsen gevraagd (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Onderzoeksinstituut NIVEL heeft een capaciteitsraming voor verzekeringsartsen voor de periode 2012 – 2028 gemaakt. De conclusie is dat er een flinke uitdaging ligt om voor de komende periode voldoende artsen te werven. In totaal waren er op 1 januari 2010 in Nederland 1.066 verzekeringsartsen geregistreerd. De overgrote meerderheid van die verzekeringsartsen werkt bij UWV. Daarnaast zijn er verzekeringsartsen werkzaam bij particuliere verzekeringsmaatschappijen. Uit het onderzoek blijkt dat er momenteel vraag is naar meer verzekeringsartsen. Zo zijn er structurele openstaande vacatures en blijven er bij de verzekeringsartsen taken liggen, voornamelijk herbeoordelingen. Het gaat de komende periode niet rustiger worden voor wat betreft het werkaanbod. De beroepsbevolking is tussen 2000 en 2010 toegenomen en met name het aantal werkzame vrouwen is gestegen. Daarnaast is sprake van een toenemende vergrijzing in de beroepsbevolking. Het ziekteverzuim zal naar verwachting gaan toenemen door de verhoging van de AOW-leeftijd. Nog niet meegenomen in het onderzoek is de invloed van de wijzigingen in de Ziektewet op de benodigde capaciteit. Het zal duidelijk zijn dat de geplande keuring van de Ziektewetontvanger na 52 weken van ziekte de vraag naar verzekeringsartsen verder zal stimuleren.
Volgens NIVEL zullen in de komende jaren, uitgaande van een gemiddeld groeiscenario aan de vraagkant, 79 tot 111 jaarlijks nieuw op te leiden verzekeringsartsen nodig zijn.
Vergeleken met de huidige instroom van 28 basisartsen in de vervolgopleiding tot verzekeringsarts, betekent dit een majeure uitdaging voor de beroepsgroep en de opleiding, aldus NIVEL.