Terug naar overzicht
20 oktober 2011

Nieuw voorstel CDFD vakbekwaamheid (oktober 2011)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Op 13 oktober 2011 heeft CDFD op haar site de plannen gezet rondom een nieuwe vorm van Wft eisen. Het uitgangspunt van de nieuwe plannen wordt gevormd door beroepskwalificaties: ofwel de soorten adviseurs die in de dagelijkse praktijk hun kost verdienen. Van de kleine MKB adviseur tot groot MKB, van hypotheek- tot pensioenadviseur; bij elkaar 7 verschillende herkenbare beroepskwalificaties. Deze beroepskwalificaties kunnen door het stapelen van diverse met goed gevolg afgenomen modules voldoen aan de Wft-eisen. Bij 5 van deze kwalificaties is de module Inkomen opgenomen.

Er wordt een nieuwe Wft-module Inkomen geïntroduceerd die zich richt op de advisering van inkomensoplossingen voor de klant. Dit deel wordt afgesplitst van de huidige Module Schadeverzekeringen. Het onderdeel inkomen betreft inkomensverzekeringen, inclusief overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De reden van de introductie van deze nieuwe module is dat inkomensverzekeringen impactvolle producten zijn. Na een aantal wettelijke aanpassingen vanaf 1 januari 2006 is de materie steeds ingewikkelder geworden. In de afgelopen vijf jaar heeft het onderwerp Inkomensverzekering zich tot een apart specialisme ontwikkeld. Het recente onderzoek van de AFM (Rapport Arbeidsongeschiktheid) heeft uitgewezen dat de arbeidsongeschiktheidsproducten weinig transparant zijn, zowel voor werkgevers als werknemers. De gevolgen van een niet goed advies voor de consument kan desastreus uitpakken. Hierdoor is het opportuun om voor dit onderdeel een aparte module in te stellen.
De module Inkomen is uitwisselbaar en maakt onderdeel uit van meerdere beroepskwalificaties.

Aandachtspunten Enkwest
Zaken waar wij binnen Enkwest over nadenken zijn:

  • Wat wordt het minimale basisniveau van de module Inkomen? 
  • Is het logisch dat de Schadeverzekeringsadviseur geen module Inkomen hoeft te volgen? De beschrijving van de reikwijdte van de schadeverzekeringsadviseur is dat deze adviseert in alle eenvoudige schadeverzekeringen (uitgezonderd inkomensverzekeringen) inclusief uitvaartverzekeringen voor particulieren en kleinbedrijf.
  • Waarom moet de hypotheekadviseur en pensioenadviseur alle onderdelen van Inkomen weten? Dus ook de werkgeversgerelateerde zaken zoals Verzuim en WGA eigen risicodragen? 
  • Voor schade-adviseurs die grotere werkgevers adviseren (o.a. > 50 fte) gelden zwaardere eisen rondom de schadeverzekeringen (het niveau van de oude A-diploma’s?) . Dus waarschijnlijk ook hogere eisen rond de Inkomensverzekeringen. Is de grens van 50 werknemers niet te hoog? 
  • Er is in het model geen ruimte voor de EB-adviseur, die enkel met verzekerbare arbeidsvoorwaarden bezig is. De (niet opgenomen) Specialist Inkomensverzekeringen zal dus alle Schadeverzekeringen op niveau moeten voldoen.

Onze tip: kijk zelf ook eens naar deze plannen en ventileer uw mening (al dan niet naar ons). Het kan niet zo zijn dat deze grote wijzigingen ons vakgebied voorbij trekken zonder onze gezamenlijke inbreng.