Terug naar overzicht
11 september 2023

Niet-controversiële arbeidsmarktwijzigingen

Er was de afgelopen tijd veel aandacht voor controversieel verklaren. Na het zomerreces wil het kabinet weer aan de slag, maar kunnen er wel zaken worden besloten? Er komen dankzij de val van het kabinet immers verkiezingen aan en mag er wel over de eigen schaduw heen geregeerd worden? Aan de andere kant is er door corona, de val van Rutte III, zeer langdurige formatiebesprekingen voor Rutte IV en vervolgens de val daar weer van, ongelooflijk veel tijd verloren gegaan. De Tweede Kamer heeft daarom besloten dat gesprekken over de meeste dossiers gewoon door moeten gaan.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Onderwerpen (met name wetsvoorstellen) die politiek gevoelig liggen, kunnen in de periode dat een kabinet demissionair is door de Tweede en/of Eerste Kamer controversieel worden verklaard. Dat betekent dat ze niet op de Kameragenda komen, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden. Er is uiteraard discussie mogelijk over welke onderwerpen controversieel zijn, waarover de Eerste en Tweede Kamer dan zo nodig een afzonderlijk besluit nemen. Als regel adviseren de Kamercommissies om welke onderwerpen het gaat. De commissie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid heeft op 5 september jl. vergaderd over het controversieel verklaren van lopende zaken. Niet over alle onderwerpen waren de verschillende partijen het eens, maar er was voor geen van de dossiers een meerderheid voor controversieel verklaren.

Dat de Tweede Kamer op de beleidsterreinen van sociale zaken de vaart erin wil houden is begrijpelijk, zeker waar het gaat om de hervormingen van de arbeidsmarkt. Misschien kunt u zich de commissie Borstlap nog herinneren; de plannen liggen sinds januari 2020 te verstoffen. Er is echter nog een reden waarom onderwerpen waarschijnlijk niet controversieel verklaard worden en dat is NextGenerationEU.  Mocht u het niet kennen, dit is het tijdelijke herstelinstrument van de EU ter waarde van 800 miljard euro om het economisch herstel na de coronapandemie te ondersteunen en een groenere, digitalere en veerkrachtigere toekomst op te bouwen.

NextGenerationEU biedt Europese landen subsidies voor hervormingen en investeringen die de economie en samenleving duurzamer en veerkrachtiger maken. De subsidie wordt verstrekt vanuit de zogenaamde herstel- en veerkrachtfaciliteit. Om in aanmerking te komen voor subsidie heeft Nederland een Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) ingediend. Als die Nederlandse herstel en veerkrachtplannen tijdig worden uitgevoerd kunnen we een Europese subsidie van ruim vijf miljard euro tegemoet zien. Wordt een van de hervormingen niet tijdig doorgevoerd dan wordt er een korting doorgevoerd van maximaal een half miljard euro. Onderdeel van het HVP zijn vanuit sociale zaken onder andere de verplichte AOV voor zzp’ers en wetgeving rond wijziging van het begrip arbeidsrelatie (aanpak schijnzelfstandigheid).

Kortom; de hervormingen van de arbeidsmarkt liggen ondanks de demissionaire status van het kabinet waarschijnlijk niet volledig stil en waarschijnlijk zal relatief veel aandacht uitgaan naar de verplichte AOV en de aanpak van schijnzelfstandigheid.