Terug naar overzicht
02 november 2015

Nawerking van de Ziektewet

Als je werkt of een uitkering krijgt vanuit een werknemersverzekering, dan ben je verzekerd voor de Ziektewet. Is er geen werk of uitkering dan is er ook geen sprake van verzekering voor de Ziektewet, met uitzondering van de regeling nawerking. Nawerking van de Ziektewet houdt in dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als je werkt of een uitkering krijgt vanuit een werknemersverzekering, dan ben je verzekerd voor de Ziektewet. Is er geen werk of uitkering dan is er ook geen sprake van verzekering voor de Ziektewet, met uitzondering van de regeling nawerking. Nawerking van de Ziektewet houdt in dat de werknemer die binnen vier weken na het einde van zijn verzekering ongeschikt tot werken wordt, aanspraak maakt op ziekengeld alsof hij verzekerd was gebleven. Het is belangrijk om te weten wanneer er sprake is van nawerking, want ex-werkgevers draaien voor de kosten van deze uitkeringen op. Niet alle partijen zijn het over deze regeling met elkaar eens. UWV werkgeversdiensten heeft nu laten weten hoe de regeling geïnterpreteerd moet worden.

Een werknemer die uit dienst gaat zal normaliter een nieuwe baan hebben of een WW-uitkering krijgen. Bij ziekte is er dan geen sprake nawerking van de Ziektewet. Dat is niet nodig omdat er een nieuwe verzekeringsgrond bestaat: de WW-uitkering of het nieuwe dienstverband. De onduidelijkheid ontstaat als er geen sprake is van een nieuwe baan en er wordt nog geen WW-uitkering verstrekt.

Volgens UWV is van belang of de werknemer recht heeft op een WW-uitkering. Een werknemer heeft geen recht op een WW-uitkering als er op de eerste werkloosheidsdag sprake is van ziekte. Een werknemer is dan immers niet in staat om te werken (art.16 lid 1 onder b WW). In zo’n situatie bestaat er dus mogelijk recht op een Ziektewetuitkering in verband met nawerking. Als deze werknemer weer hersteld is, dan kan er aanspraak worden gemaakt op een WW-uitkering.

Een werknemer die niet ziek is op de eerste werkloosheidsdag heeft wel recht op een WW-uitkering. Als deze werknemer een WW-uitkering krijgt toegekend en daarna (al dan niet binnen vier weken)  ziek wordt, dan is er sprake van een zieke werkloze. Zieke werklozen houden voor een periode van 13 weken hun WW-uitkering en als de ziekte dan nog steeds voortduurt wordt er een Ziektewetuitkering verstrekt. Deze Ziektewetuitkering wordt niet toegerekend aan de ex-werkgever. Kortom; voor werkgevers is het belangrijk dat een werknemer gezond uit dienst gaat en dat hopelijk lang, maar in ieder geval een dag, ook blijft.