Terug naar overzicht
13 januari 2014

Nare nawerking

Werkgevers draaien op voor de Ziektewetuitkeringslasten van ex-werknemers. Het gaat daarbij voornamelijk om werknemers die ziek uit dienst gaan. Er zijn vanzelfsprekend ook werknemers die niet ziek uit dienst gaan. Worden deze werknemers vervolgens binnen vier weken alsnog ziek, dan is er mogelijk recht op Ziektewet.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Werkgevers draaien op voor de Ziektewetuitkeringslasten van ex-werknemers. Het gaat daarbij voornamelijk om werknemers die ziek uit dienst gaan. Er zijn vanzelfsprekend ook werknemers die niet ziek uit dienst gaan. Worden deze werknemers vervolgens binnen vier weken alsnog ziek, dan is er mogelijk recht op Ziektewet. Dit speelt onder andere als een werknemer geen nieuwe werkgever heeft en nog geen WW-uitkering heeft ontvangen. De regeling staat bekend als nawerking van de Ziektewet. Het nadeel van deze regeling is dat de werkgever voor de kosten opdraait dankzij BeZaVa. Nu is het natuurlijk meestal zo dat een werknemer uit dienst gaat en een nieuwe baan aanvaardt of een WW-uitkering aanvraagt. Dat laatste is voor de ex-werkgever echter geen garantie voor het ontlopen van een Ziektewetlast. Het gaat er bij de nawerking van de Ziektewet om dat de werknemer nog geen WW-uitkering heeft ontvangen. Aangezien deze uitkering altijd per maand achteraf wordt betaald, zal er als de werknemer zich binnen 28 dagen na uitdiensttreding ziek meldt, nog geen WW-uitkering zijn ontvangen. De werkgever draait dan toch op voor de schade. Nare nawerking.

N.b. het is voor de werknemer lucratiever om meteen een Ziektewetuitkering te krijgen in plaats van eerst WW en pas daarna ziek te worden. Want binnen de WW is er eerst sprake van 13 weken opsouperen van WW-rechten voordat de Ziektewetuitkering ingaat. Het is ons niet bekend of dit calculerend gedrag veel voorkomt, maar u bent gewaarschuwd.