Terug naar overzicht
16 maart 2015

MKB goed voor de banenafspraak

De brancheorganisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) heeft onlangs bekend gemaakt dat hun leden in 2014 duizenden werkgevers hebben ondersteund die werknemers met een arbeidsbeperking een werkplek wilden aanbieden. Volgens de vereniging zijn

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De brancheorganisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) heeft onlangs bekend gemaakt dat hun leden in 2014 duizenden werkgevers hebben ondersteund die werknemers met een arbeidsbeperking een werkplek wilden aanbieden. Volgens de vereniging zijn ruim 5.000 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt met ondersteuning van OVAL-leden geplaatst. Zij geven daarbij aan dat het in dienst nemen van arbeidsbeperkten juist in het MKB goed mogelijk is.

Voor grotere bedrijven is het te hopen dat het MKB goed zijn best blijft doen met het plaatsen van arbeidsbeperkten. Voor de banenafspraak tellen alle MKB bedrijven immers mee. Komt het tot een quotumregeling dan zullen de meeste MKB bedrijven gezien de omvang van hun personeelsbestand echter buiten schot blijven. Een aandachtspunt bij de MKB bedrijven zijn de inkomensverzekeringen. Deze ondernemingen hebben vaak hun verzuimrisico verzekerd. Kennis van het personeelsbestand wordt steeds belangrijker, want deze personen hoeven niet altijd verzekerd te worden vanwege de no-riskpolis van de Ziektewet. Oud nieuws, maar toch merken wij keer op keer dat bij het werken met loonsommen (bijvoorbeeld bij naverrekening) er geen inzicht is in het personeelsbestand.