Terug naar overzicht
15 september 2014

Looonsancties voorkomen dankzij het UWV

Rond de 90ste week van ziekte stuurt een zieke werknemer normaal gesproken zijn WIA aanvraag richting UWV. Onderdeel van die aanvraag is het re-integratieverslag. Het UWV gaat niet direct van start met de WIA beoordeling, maar toetst eerst of het re-integratieverslag compleet is. Dat gebeurt nogal eens, vorig jaar bijna

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Rond de 90ste week van ziekte stuurt een zieke werknemer normaal gesproken zijn WIA aanvraag richting UWV. Onderdeel van die aanvraag is het re-integratieverslag. Het UWV gaat niet direct van start met de WIA beoordeling, maar toetst eerst of het re-integratieverslag compleet is. Dat gebeurt nogal eens, vorig jaar bijna 2.300 keer. De loonsanctie is vaak kortdurend, want een dossier is meestal eenvoudig compleet te maken, maar het is natuurlijk zonde van het geld.

UWV heeft samen met werkgevers en arbodiensten een digitale uploadfunctie en nieuwe formulieren voor het re-integratieverslag ontwikkeld. De formulieren moeten de werkgever vanaf 25 september 2014 helpen om de juiste informatie aan UWV aan te leveren, zodat loonsancties zoveel mogelijk worden voorkomen. Dan is het hopen dat ook de inhoud van het verslag naar wens is. Vorig jaar werden meer dan 2.600 loonsancties uitgedeeld omdat de werkgever te weinig re-integratie-inspanningen had geleverd. Het UWV kan ook helpen om deze sancties te voorkomen. Wat dacht u van een deskundigenoordeel over de re-integratie-inspanningen?