Terug naar overzicht
04 januari 2016

Loonsanctie voor UWV

Het UWV kan als de poortwachter van de WIA een loonsanctie opleggen. Zo’n sanctie is aan de orde als de werkgever zonder dat daar een goede reden voor is onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft gepleegd. De verplichte verlenging van de WIA-wachttijd is

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het UWV kan als de poortwachter van de WIA een loonsanctie opleggen. Zo’n sanctie is aan de orde als de werkgever zonder dat daar een goede reden voor is onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft gepleegd. De verplichte verlenging van de WIA-wachttijd is geregeld in artikel 25 van de WIA.

Het UWV moet een beslissing voor een loonsanctie uiterlijk zes weken vóór de afloop van de WIA wachttijd bekend maken. Een loonsanctie kan niet meer worden opgelegd als de beslissing niet tenminste vóór het einde van de WIA wachttijd is gegeven. Als een loonsanctie onterecht is, dan kan een werkgever de loonschade op het UWV verhalen. Hoeveel de werkgever kan verhalen ligt aan de afspraken in de arbeidsovereenkomst. Als een werkgever in het derde ziektejaar aanvullingen heeft betaald die niet verplicht waren vanuit een arbeidsovereenkomst dan kunnen die niet worden teruggevorderd. Andere betalingen die de werkgever verplicht was om te betalen kunnen wel worden verhaald, zoals de premie van een WIA aanvullingsverzekeringen of vergoeding van reiskosten.

Een loonsanctie duurt maximaal 52 weken, maar kan worden verkort als een werkgever alsnog zijn re-integratieverplichtingen is nagekomen. Dit jaar heeft UWV onderzoek gedaan naar loonsancties. Daaruit bleek dat van de ruim 1.500 in 2013 opgelegde loonsancties er ruim 1.100 loonsancties 52 weken hebben geduurd. In de andere in het onderzoek betrokken zaken is de loonsanctie bekort. Een meerderheid van de werkgevers die een loonsanctie krijgt vanwege te weinig re-integratie-inspanningen, wordt blijkbaar niet dusdanig getriggerd om alsnog de verlangde inspanning te leveren.