Terug naar overzicht
06 februari 2023

Letselschade en arbeidsdeskundige

Een bijzondere invulling en een andere aanpak. Dat vergt het arbeidsdeskundig werk bij een letselschade. Niet iedere arbeidsdeskundige pakt deze kant van het werk zomaar op, maar heeft er mogelijk wel interesse in. We delen daarom graag een bijzondere casus met u.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een vrouwelijke werknemer werkt in een hectische omgeving, met een groot binnen- en een groot buitenterrein. In die ruimtes wordt gelopen, gefietst en ook met grotere voertuigen gereden. Alles is prima afgebakend; de looppaden en de rijpaden. Toch gebeurt er op een werkdag op het terrein een ongeval. Een jongere werkneemster komt al fietsend in botsing met een kleine vrachtauto en krijgt hierdoor blijvend letsel. Het gevolg is dat haar linkerbeen voor een groot deel geamputeerd moet worden. Daarnaast houdt de werkneemster er klachten aan de rug en aan de linkerarm aan over. Dit alles heeft natuurlijk veel impact. Enerzijds in privé en ook voor wat betreft de invulling van haar werk.

Als het gaat om de privésituatie is de vraag met welke voorzieningen en aanpassingen een zoveel als mogelijk normaal leven geleid kan worden. Is een kunstbeen een optie, of een rolstoel? Wat betekent dat voor de woonomgeving? Er is ook een leven als toekomstig moeder; hoe gaat dat er uit zien? Als arbeidsdeskundige is het zaak om alles in ogenschouw te nemen en te oordelen welke gevolgen en welke mogelijke oplossingen er allemaal zijn. Een aanvullende kwestie is de schade. Wat gaat dit allemaal kosten? Niet alleen de materiële schade, maar ook immaterieel. Daar vorm je als arbeidsdeskundige eveneens een oordeel over.

Bij de relatie tussen werkneemster en haar werkgever speelt de re-integratie een grote rol. Haar oude werk uitoefenen kan niet meer, maar is er ander werk voor haar in de organisatie? In deze casus is dit het geval; de werkneemster komt na een revalidatietraject terecht op een werkplek waar ze met haar beperkingen aan het werk kan. Niet in de oude urenomvang, maar in minder uren. Dit laatste als gevolg van de medische beperkingen. De lagere loonwaarde en het lagere inkomen leidt tot een WGA-uitkering. Die uitkering gaat, zoals bekend, uit van het principe dat werken lonend is. Gelijktijdig ontvangt de werkneemster een uitkering vanuit een WGA-aanvullingsverzekering. Verder zijn er de cao-loonsverhogingen in de loop van de tijd. Al deze aspecten hebben effecten op het inkomen en als arbeidsdeskundige breng je die in kaart voor een financiële geruststelling.

Wilt u meer weten over- en handvatten krijgen voor de arbeidsdeskundige behandeling van letselschade? We hebben Matthijs gevraagd om al zijn ervaringen met u te delen! Meer informatie