Terug naar overzicht
27 oktober 2014

Lage sectorpremie

WW uitkeringen worden deels gefinancierd via sectorale premies die ten gunste komen van de sectorfondsen en deels via een landelijke premie die ten gunste komt van het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf). De sectorpremie wordt (uiteraard) per sector vastgesteld, maar kan binnen een aantal sectoren ook gedifferentieerd zijn.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

WW uitkeringen worden deels gefinancierd via sectorale premies die ten gunste komen van de sectorfondsen en deels via een landelijke premie die ten gunste komt van het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf). De sectorpremie wordt (uiteraard) per sector vastgesteld, maar kan binnen een aantal sectoren ook gedifferentieerd zijn. De sectoren Grafische industrie, Uitzendbedrijven, Agrarisch bedrijf, Bouwbedrijf, Horeca algemeen, Culturele instellingen en Schildersbedrijf kennen namelijk een differentiatie naar premiegroep. Er is binnen deze sectoren sprake van een hoge- en een lage premie. Voor werknemers met een contractduur korter dan één jaar betaalt de werkgever de hoge premie en voor werknemers met een contractduur van één jaar of langer betaalt de werkgever de lage premie.

Als een werkgever de lage premie wil toepassen, dan moet hij een afschrift van de schriftelijke overeenkomst met de werknemer in zijn loonadministratie opnemen. Voor de Belastingdienst staat dan vast dat de werkgever voldoet aan de voorwaarde voor toepassing van de lage premie op het loon van deze werknemer. In een rechtszaak is aan de orde geweest of de werkgever de lage premie ook kan toepassen als hij geen schriftelijke overeenkomst heeft, maar de werkgever, werknemer of anderen verklaren dat de overeenkomst voor ten minste een jaar of voor onbepaalde tijd is aangegaan. In de verzamelwet SZ&W 2015 wordt verhelderd dat er een schriftelijke overeenkomst nodig is. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Belastingdienst bij de beoordeling van het toepasselijke premiepercentage niet wordt geconfronteerd met discussies achteraf over het (eventuele) bestaan van een mondelinge overeenkomst en over de inhoud daarvan. Het lage sectorpremiepercentage kan dus alleen worden toegepast in gevallen waarin de arbeidsverhouding van de werknemer is vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst die voor ten minste een jaar of voor onbepaalde tijd is aangegaan.

Bron: ministerie van SZ&W