Terug naar overzicht
04 november 2013

Kort Geding Delta Lloyd

Zoals u wellicht weet heeft Delta Lloyd groep besloten om geleidelijk te stoppen met verzekeringen voor WGA eigen risicodragers. Delta Lloyd nam dit besluit in verband met de komst van BeZaVa

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Zoals u wellicht weet heeft Delta Lloyd groep besloten om geleidelijk te stoppen met verzekeringen voor WGA eigen risicodragers. Delta Lloyd nam dit besluit in verband met de komst van BeZaVa gekoppeld aan de resultaten op de WGA erd-portefeuille. Om die resultaten gunstig te beïnvloeden zijn de premies van WGA eigen risicodragersverzekeringen fors gestegen. Daarbij zijn premies van polissen die de contracts-vervaldatum nog niet bereikt hebben ook verhoogd omdat Delta Lloyd gebruik heeft gemaakt van de en-bloc bepaling uit de algemene voorwaarden. Een aantal verzekerden is om deze premieverhoging naar de rechter gestapt. Als uitgangspunt neemt deze dat de aard van de verzekeringsovereenkomst, waarbij het afdekken van risico’s voor de verzekerde centraal staat, met zich brengt dat de verzekeraar van een eenzijdige bevoegdheid tot het verhogen van premie slechts onder zeer bijzondere omstandigheden gebruik mag maken. Delta Lloyd heeft aan de verhoging van de premie - kort gezegd - ten grondslag gelegd dat de resultaten op de WGA-portefeuille zijn tegengevallen en dat de premie aanzienlijk moet worden verhoogd om toekomstige verliezen te voorkomen. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is om de premie met toepassing van de en bloc bepaling eenzijdig te verhogen. Daarbij speelt een rol dat het voor rekening en risico van de verzekeraar, als professionele marktpartij, dient te komen dat zij haar eigen risico’s niet goed heeft ingeschat, aldus de rechter.

Alle verzekeraars hebben maatregelen genomen om de tegenvallende resultaten op WGA eigenrisicodragersverzekeringen op te vangen. Premieverhogingen horen daarbij, net als aanpassingen van de voorwaarden. Delta Lloyd lijkt met de premie-aanpassingen het verst te zijn gegaan en wordt nu dus teruggefloten. Andere verzekeraars verhogen echter net zo goed hun premies en wat is dan acceptabel? Alles onder 25%?

De Delta Lloydverzekeringen houden in ieder geval tot 2016 dezelfde premie. Daar zal de verzekeraar niet blij mee zijn, maar de vraag is of de verzekeringnemer nu zijn zin heeft. Het zou mooi zijn als de verzekeraar flink gaat investeren in schadelastbeheersing bij zijn WGA risico, maar aangezien de WGA markt op korte termijn wordt verlaten lijkt de kans daarop klein. Of Delta Lloyd moet de uitspraak van de rechter aanpakken om op haar beslissing terug te komen. De lessen zijn immers wel geleerd en het WGA flexrisico is lastig, maar de eerste schades ontstaan pas in 2016 en leidt dus pas in 2018 tot uitkering. Tegen die tijd is er 12 jaar ervaring met WGA en hadden verzekeraars ook niet wat tijd nodig toen de Ziektewet in 1996 werd geprivatiseerd?