Terug naar overzicht
10 december 2012

Kent u het Ziektewet risico? (december 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het is alweer bijna zeven jaar geleden dat de WAO werd vervangen door de WIA om het werken naar vermogen meer centraal te stellen. Bij de evaluatie van de WIA bleek dat de Ziektewet-vangnetters slecht scoren waar het gaat om WIA instroom. In de Ziektewet zijn de afgelopen jaren daarom veranderingen aangebracht om werknemers aan te moedigen meer te gaan werken naast hun uitkering. Ook werkgevers zijn gestimuleerd met de introductie van de loon- en verhaalssanctie in de Ziektewet. Vanaf 1 januari 2013 zal de Ziektewet nog meer wijzigingen ondergaan, zoals de verregaande financiële verantwoordelijk van werkgevers voor hun zieke en arbeidsongeschikte vangnetters. De nieuwe vangnetrisico’s moeten worden verzekerd. Voor private verzekering is het belangrijk om het Ziektewetrisico in kaart te brengen, maar omdat de Ziektewetter tot nu toe buiten de private verzekeringen bleef, is er weinig over deze groep bekend. Enkwest is op onderzoek gegaan.

In de door ons samengestelde paper wordt aan de hand van literatuuronderzoek de in- en uitstroom van de WAO, WIA en Ziektewet in kaart gebracht. Ook wordt in dit onderzoek gekeken naar kenmerken van de mensen die in de WAO, WIA en Ziektewet zitten. Wist u bijvoorbeeld dat zieke vangnetters oververtegenwoordigd zijn in het zuiden en juist ondervertegenwoordigd in de westelijke provincies?

Dit onderzoek is interessant voor verzekeraars, volmachten en adviseurs die meer achtergrondinformatie willen hebben en willen weten wat de nieuwe Ziektewet voor invloed heeft op de instroom. Deze paper is beschikbaar voor € 125,- excl. BTW. Geïnteresseerd? Mail Stefanie