Terug naar overzicht
08 december 2014

Intrekken garantieverklaring en artsenverklaring

Eigenrisicodragen kan een werkgever voor de WW, Ziektewet en de WGA. De meeste eigenrisicodragers vinden we bij de WGA en ook steeds vaker bij de Ziektewet. Een werkgever moet om eigenrisicodrager te kunnen zijn

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Eigenrisicodragen kan een werkgever voor de WW, Ziektewet en de WGA. De meeste eigenrisicodragers vinden we bij de WGA en ook steeds vaker bij de Ziektewet. Een werkgever moet om eigenrisicodrager te kunnen zijn voldoen aan de voorwaarden. Bij de WGA betekent dit onder andere dat hij van een financiële instelling (meestal een verzekeraar) een garantieverklaring moet regelen. Voor de Ziektewet geldt dat de eigenrisicodrager een verklaring van een arts moet regelen waaruit blijkt dat de werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan adequaat worden begeleid. Wat gebeurt er als een garantieverklaring of een artsenverklaring ontbreekt?

Bij WGA eigenrisicodragen kan een verzekeraar zijn garantieverklaring intrekken. Op dat moment voldoet een werkgever niet meer aan de voorwaarden en eindigt het eigenrisicodragerschap, tenzij er tegelijkertijd een andere garantieverklaring is geregeld. Als eigenrisicodragen op deze wijze eindigt, dan kan een werkgever per de eerstvolgende mogelijkheid, dus juli of januari van enig jaar, weer eigenrisicodragerschap aanvragen. Dat is een groot verschil met de situatie waarbij de werkgever de Belastingdienst verzoekt om het eigenrisicodragerschap te beëindigen. In zo’n geval kan de werkgever pas eigenrisicodrager worden als hij eerst drie jaar via UWV en Belastingdienst verzekerd is geweest. De verwachting is overigens dat dit onderscheid zal verdwijnen en er altijd sprake moet zijn van drie jaar publieke WGA verzekering voordat een werkgever weer eigenrisicodrager kan worden.

Bij de Ziektewet moet een werkgever zelf uit zijn stoel komen als een artsenverklaring niet meer geldig is, bijvoorbeeld omdat een contract met een bedrijfsarts is opgezegd. Als UWV, bijvoorbeeld tijdens een audit, er achter komt dat de werkgever niet gemeld heeft dat er geen geldige artsenverklaring is, dan kan zij een boete opleggen van € 455. Vervolgens kan de Belastingdienst het eigenrisicodragen voor de Ziektewet beëindigen. U leest dat het voor de Ziektewet wat minder zwart-wit geregeld is dan bij de WGA. In ieder geval is het zaak om voor de werkgever die eigenrisicodrager is goed op te letten bij wijzigingen aangaande de garantie- en artsenverklaring.