Mede dankzij de komst van de verplichte AOV voor zelfstandig ondernemers staat de AOV nadrukkelijk in de belangstelling bij de leden van de Tweede Kamer. Zo heeft GroenLinks minister Van Gennip vorige maand gevraagd wat zij gaat doen aan de uitsluiting van psychische klachten bij private arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Het antwoord laat zich raden.
Haagse zorgen over psyche-uitsluiting AOV
Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
GroenLinks maakt zich zorgen over de verzekeringsmogelijkheden van zelfstandigen als zij op de gezondheidsverklaring hebben aangegeven ooit bij een psycholoog te zijn geweest. Verzekeraars zouden in een dergelijk geval slechts een beperkte dekking bieden of in het geheel geen verzekeringsovereenkomst aan willen gaan. Een slechte zaak volgens de partij omdat het bezoek aan een psycholoog preventief werkt. Bovendien is een consult bij een psycholoog geen indicatie voor (een risico op) arbeidsongeschiktheid. GroenLinks signaleert een mogelijk aanvullend probleem omdat zelfstandigen hierdoor mogelijk mentale zorg zullen mijden. De vraag is dus wat de minister hier aan gaat doen.
Van Gennip heeft navraag laten doen bij het verbond van verzekeraars. Die hebben uitgelegd dat op basis van de gezondheidsvragen op een AOV-aanvraagformulier een medisch adviseur een inschatting maakt van het risico en mogelijk aanvullende vragen stelt. Als uiteindelijk het risico hoger wordt ingeschat dan het gemiddelde risico, dan kan de zelfstandige te maken krijgen met een premieopslag en/of een medische uitsluiting. In het algemeen kan dus niet worden gesteld dat een bezoek aan een psycholoog automatisch een dekkingsuitsluiting of weigering van verzekeringsaanvraag betekent. De minister heeft ook een aantal interessante cijfers vanuit het Verbond. Van alle zelfstandigen die een aanvraag voor een AOV hebben ingediend, wordt met bijna 80% een verzekering afgesloten. Van alle aanvragen wordt ruim 15% geaccepteerd met een “beperkende (medische) voorwaarde” en minder dan 5% van de aanvragen wordt afgewezen om medische redenen.
De minister ziet dus geen reden om hier in te grijpen. Wel verwijst ze nog naar de komst van de verplichte AOV voor zelfstandigen. Voor die publieke verzekering geldt een verzekering met acceptatieplicht, zonder dat er een beperking op de dekking wordt opgelegd en met voor iedereen eenzelfde premiepercentage. Zij had daar voor de volledigheid aan kunnen toevoegen dat deze AOV vooralsnog alleen voor IB-ondernemers beschikbaar zal zijn. Verder is er uiteraard de vrijwillige Ziektewet- en WIA-verzekering via UWV die soelaas kan bieden voor startende zelfstandigen met een medische voorgeschiedenis. Ook die verzekering is slechts voor een beperkt deel van de zelfstandigen beschikbaar en kent de nodige nadelen in dekking, uitkering en premie.
Meer weten over de AOV, de aankomende verplichte AOV, acceptatiebeleid bij verzekeraars, de vrijwillige verzekeringen bij UWV en alles wat verder van belang is bij AOV-advies? Meer informatie