Terug naar overzicht
14 maart 2013

Goedkopere WGA op de helling? (maart 2013)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De WGA schades voor werkgevers en in het verlengde daarvan de WGA eigen risicodragersverzekeraars, zijn de afgelopen jaren nogal tegengevallen. Waar de verzekeraars één voor één de handdoek in de ring lijken te gooien, stak de overheid de helpende hand toe. Met de Werkloosheidswet.

Tijdens een economische crisis neemt het beroep op de WW normaal gesproken toe. Dat is voor de overheid niet handig, zeker niet als zij miljarden wil bezuinigen. De regering wil daarom de WW duur verkorten van maximaal 3 jaar en 2 maanden nu, naar maximaal 2 jaar per 2014. Ook wordt de opbouw van WW rechten ingeperkt. De duur van de WW-uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden, waarbij momenteel ieder gewerkt jaar telt voor een maand WW-uitkering. De nieuwe opbouw betekent dat in de eerste tien jaar per gewerkt jaar één maand WW-uitkering wordt opgebouwd en daarna een halve maand per gewerkt jaar.  Het mooie voor de WGA eigen risicodragersverzekeraars is dat aan de lengte van de WW de lengte van de loongerelateerde WGA uitkering is gekoppeld. De wetswijziging van de WW zou dus betekenen dat de dure loongerelateerde uitkering voortaan korter wordt verstrekt, met een gunstig effect op de schadecijfers.

Een aantal grotere werkgevers begint echter te morren over de WW wijzigingen. De werkgevers zijn bereid de duur van de WW zo te laten mits ze weer ‘de regie terug krijgen’. Wat dat precies inhoudt blijft voor ons een vraag, dat het aan regie bij de WGA volledig ontbreekt zeker niet.