Terug naar overzicht
07 mei 2018

Geruzie over derde WW-jaar Groothandel Techniek

De werkgeversvereniging in de technische groothandel (WTG) ontzegt de 41.000 werknemers de reparatie van het 3e WW-jaar. Volgens de WTG is de regeling te duur en moet zij mogelijk in de toekomst hieraan gaan bijdragen. Dit zegt althans de FNV in een nieuwsbericht. De vakbond geeft daarbij, terecht, aan dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De werkgeversvereniging in de technische groothandel (WTG) ontzegt de 41.000 werknemers de reparatie van het 3e WW-jaar. Volgens de WTG is de regeling te duur en moet zij mogelijk in de toekomst hieraan gaan bijdragen. Dit zegt althans de FNV in een nieuwsbericht. De vakbond geeft daarbij, terecht, aan dat het de werknemers zijn die voor de volledige premiebetaling verantwoordelijk zijn. Waarom zou een werkgeversvereniging op de regeling tegen zijn? 

Het verhaal begint op 16 januari 2017 als de sociale partners binnen de sector een nieuwe cao zijn overeengekomen. De CAO-partijen spreken dan af om een strategisch onderzoek naar de toekomst van de Technische Groothandel te houden en een visiedocument te ontwikkelen. De uitkomsten van het strategisch onderzoek moeten de leidraad vormen voor een nieuwe gemoderniseerde cao per 1 januari 2019. Het onderzoek bestaat uit een SWOT-analyse en een analyse van knelpunten rond de factor arbeid. Dit wordt gebaseerd op interviews met werkgevers, sociale partners en ondernemingsraden en enquête onder werknemers en werkgevers. Op 5 maart 2018 zouden WTG en de vakbonden het eindrapport van het strategisch onderzoek afronden. Tijdens deze bijeenkomst hebben de vakbonden aangegeven dat ook afgesproken moet worden dat het derde WW-jaar wordt aangevuld via een PAWW-cao. Dit verraste de werkgeversvereniging omdat het derde WW-jaar volgens hen geen belangrijk punt was gezien de uitkomsten van het gehouden onderzoek.

Het gevolg is nu dat het strategisch onderzoek niet kan worden afgerond. WTG gaat nu eerst haar leden raadplegen over de WW-reparatie. Pas daarna wordt weer met de vakbonden gesproken over de voltooiing van het rapport Strategisch Onderzoek en kan er richting worden gegeven aan het ontwerp van een nieuwe cao, met of zonder aanvulling van het derde WW-jaar.

Enkwest analyseert al jaren de (ontwikkeling van de) belangrijkste cao’s. Wij bekijken in die cao’s wat de afspraken zijn over onder andere de loondoorbetaling bij ziekte, WIA-aanvullingen en het derde WW-jaar. Geïnteresseerd in onze cao-database? Stefanie informeert u er graag verder over!