Terug naar overzicht
04 november 2013

Geen Waadi-boete voor zelfstandigen

Sinds juli 2012 is het, om malafide uitzendbureaus aan te pakken en uitbuiting van werknemers tegen te gaan, verplicht voor uitleenorganisaties om zich te laten registreren. Deze verplichting is beschreven in de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (Waadi). Iedere onderneming of rechtspersoon die arbeidskrachten ter beschikking stelt, moet

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Sinds juli 2012 is het, om malafide uitzendbureaus aan te pakken en uitbuiting van werknemers tegen te gaan, verplicht voor uitleenorganisaties om zich te laten registreren. Deze verplichting is beschreven in de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (Waadi). Iedere onderneming of rechtspersoon die arbeidskrachten ter beschikking stelt, moet dit registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bedrijven die het meest met deze registratie te maken hebben zijn uitzendbureaus, detacheerders en payrolling-bedrijven. Dankzij de registratie is het voor inlenende bedrijven eenvoudig om te controleren of de uitlenende organisatie goed geregistreerd staat in het Handelsregister.

Ook een directeur-grootaandeelhouder die zichzelf verhuurt kan met Waadi en de registratieplicht te maken hebben. Het gaat in de Wet namelijk om: 'het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst verrichten van arbeid.'  Deze brede definitie betekent dat hieronder ook de directeur-grootaandeelhouders kunnen vallen die zichzelf via hun bv als arbeidskracht aan derden uitlenen. Indien vennoten uit een vof, maten uit een maatschap en zzp'ers onder toezicht en leiding van een ander gaan werken - zichzelf dus uitlenen - vallen zij niet onder de registratieplicht. Als de zzp'er zichzelf in een bv heeft ondergebracht, dan is hij/zij geen zzp’er meer maar een werknemer van de bv. De bv valt dan wel onder de registratieplicht. Dit leidt tot administratieve lasten en is dus zuur voor de zelfstandige die eigenlijk niet de doelgroep is van Waadi. Minister Asscher heeft zich over dit probleem gebogen en gaat de beleidsregels van de boeteoplegging dat bij Waadi hoort aanpassen. Zowel de inlener als de uitlenende BV zal bij overtreding van de registratieplicht geen boete worden opgelegd. Over twee jaar wordt geëvalueerd of dit heeft geleid tot misbruik. Zo niet, dan wordt de Waadi zelf op dit punt aangepast. Er volgt nog een voorlichtingscampagne om zelfstandigen te informeren.