Terug naar overzicht
11 mei 2015

Gedoe met export van WGA uitkeringen

Sinds 2012 hebben we te maken met de Wet Woonlandbeginsel in de sociale zekerheid. Deze Wet zorgt ervoor dat

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Sinds 2012 hebben we te maken met de Wet Woonlandbeginsel in de sociale zekerheid. Deze Wet zorgt ervoor dat de hoogte van een uitkering wordt aangepast aan het woonland van de uitkeringsgerechtigde als deze zich buiten de Europese Unie vestigt. De aanpassing geldt voor de Algemene kinderbijslagwet (AKW), de Algemene nabestaandenwet (ANW), de Wet op het kindgebonden budget (WKB) en de WGA vervolguitkering (de loongerelateerde uitkering en de loonaanvulling zijn loongerelateerd). Het gaat niet om veel WGA vervolguitkeringen. Doordat de WIA nog in opbouw is, zijn er nog weinig WGA uitkeringen en bevinden zich veel van die uitkeringen in de loongerelateerde fase. In de structurele situatie (2030) zullen naar schatting ruim 800 WGA-vervolguitkeringen worden geëxporteerd.

De aanpassing heeft momenteel dus weinig gevolgen voor de overheid, maar wel voor verzekeraars van het WGA-hiaat. Er moet namelijk worden nagedacht over eventuele aanpassing van de voorwaarden. Sommige verzekeraars keren uit volgens de formule verzekerd loon minus minimumloon waarbij de uitkomst wordt vermenigvuldigd met het uitkeringspercentage. Voor deze verzekeraars maakt het voor de uitkeringshoogte geen verschil waar de verzekerde woont. Er zijn echter ook verzekeraars die de uitkering vaststellen op basis van het verzekerde loon en daar vervolgens de WGA vervolguitkering op in mindering brengen. Dit kan dus wel degelijk een verschil maken, zeker bij langlopende uitkeringen en uitgebreide WGA hiaat aanvullingsverzekeringen. Geen enkele verzekeraar heeft over het exporteren van een uitkering bepalingen opgenomen in de polisvoorwaarden.

Het wordt misschien nog ingewikkelder. De aanpassing met betrekking tot het woonlandbeginsel geldt voor alle landen buiten de Europese Unie, dus ook voor Marokko. Met Marokko heeft Nederland al sinds 1972 een verdrag over Sociale Verzekeringen. Vorig jaar heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld dat het woonlandbeginsel in strijd is met het sociale zekerheidsverdrag tussen Nederland en Marokko. Nederland wil het verdrag moderniseren zodat dit wel mogelijk wordt (en tegelijk ook de invoering van de Wet herziening export kinderbijslag). Omdat de onderhandelingen over de aanpassing van het sociale zekerheidsverdrag stroef verlopen heeft minister Asscher een wetsvoorstel ingediend waarin wordt geregeld dat het verdrag wordt opgezegd. In dat geval zal er geen WGA vervolguitkering meer richting Marokko worden geëxporteerd. Momenteel wordt er jaarlijks ongeveer een miljoen euro aan WIA-uitkeringen in Marokko uitgekeerd.

Het kan nog gecompliceerder. In Europees verband is ook besluitvorming over export van uitkeringen in de maak met Marokko. Uitkeringen moeten worden uitgekeerd zonder rekening te houden met het woonlandbeginsel. Waar het gaat om arbeidsongeschiktheidsuitkeringen moet het gaan om uitkeringen die worden gedaan in verband met een beroepsziekte of een arbeidsongeval. Dat onderscheid maakt Nederland alleen niet zoals u weet, dus mocht dit besluit worden geratificeerd, dan blijft alles voor wat betreft de WGA-vervolguitkering bij het oude. Althans voor Marokko in ieder geval.

Kortom gedoe met export WGA uitkeringen.