Terug naar overzicht
07 november 2022

Gaat de loondoorbetalingsplicht nog wijzigen?

Het is waarschijnlijk niet overdreven dat al sinds 1996 wordt gesproken over verkorting van de periode van loondoorbetaling bij ziekte. Van alle plannen in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld verkorting naar één jaar loondoorbetaling of collectivisering van het tweede jaar, is in het huidige coalitieakkoord weinig overgebleven. Wel wil het kabinet dat de re-integratie-inspanningen in het tweede ziektejaar, zich zoveel mogelijk richten op het tweede spoor. Minister Van Gennip sprak erover met de Tweede Kamer.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De regeling van loondoorbetaling bij ziekte is onderwerp van gesprek waar het gaat om de vergroting van wendbaarheid van ondernemingen. Het hoofddoel van eventuele wijzigingen van de huidige regeling is dat met name het midden- en kleinbedrijf wordt gestimuleerd, althans niet wordt ontmoedigd, om personeel aan te nemen. In eerste instantie zal daarom een verkorting van de loondoorbetaling bij ziekte voor kleinere werkgevers logisch lijken. Aan de uitlatingen van Van Gennip valt echter niet af te leiden dat een dergelijke wijziging in het vat zit.

De minister wijst erop dat het collectiviseren van het tweede ziektejaar is losgelaten op verzoek van de sociale partners. Er is vervolgens ingezet op het duidelijker, makkelijker en goedkoper maken van de loondoorbetalingsregeling bij ziekte voor kleine werkgevers. De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering maakt het voor werkgevers makkelijker en zorgt voor ontzorging bij de re-integratie door de casemanager. De regeling wordt duidelijker doordat de UWV-beoordeling van re-integratie-inspanningen gaat gebeuren op basis van het re-integratieadvies van de bedrijfsarts. Dit maakt het eveneens goedkoper omdat er minder loonsancties zullen volgen. Het is overigens de vraag of dit gerealiseerd gaat worden omdat deze, in een eerder stadium controversieel verklaarde wijziging, nog behandeld moet worden door het Parlement. Als laatste is de regeling goedkoper geworden door de tegemoetkoming voor arbeidsongeschiktheidslasten via de Aof-premie voor kleine werkgevers.

Ondanks de maatregelen die tot nu toe zijn genomen, worden door kleine werkgevers nog steeds zware verplichtingen op het gebied van de loondoorbetaling en re-integratie ervaren. Momenteel wordt becijferd hoe groot die problemen in het tweede ziektejaar zijn. Onderdeel daarvan is analyseren hoeveel er in dat tweede ziektejaar en op welk moment in dat jaar er gere-integreerd wordt. Inmiddels is natuurlijk al wel duidelijk dat de kans dat iemand in het tweede ziektejaar re-integreert groter is als er nog een band is met de werkgever. Inkorten van de loondoorbetalingsperiode ligt dus niet meteen in de rede.

Werkgevers en vakbonden kijken nu naar een mogelijk andere wijze van organiseren van tweede spoorre-integratie. Daarbij spelen verschillende vragen zoals; moet een werkgever weer opnieuw beginnen met re-integratie als het tweede spoortraject van zijn werknemer mislukt is? Een andere kwestie die voorligt is hoe het aantrekkelijk gemaakt moet worden voor werkgevers om plek te maken in hun onderneming voor re-integratie tweede spoor. Voor wat betreft het laatste onderwerp is het niet ondenkbaar dat een no-riskpolis ingezet zal kunnen worden in het tweede spoor, maar daar heeft de minister zich nog niet over uitgelaten. De minister hoopt op overeenstemming tussen de sociale partners en wil begin volgend jaar de plannen presenteren.