Terug naar overzicht
16 november 2015

Gaat aanvragen van WGA ERD veranderen?

Werkgevers kunnen nu per 1 januari of 1 juli van enig jaar eigenrisicodragerschap aanvangen of beëindigen. Een aanvraag daartoe moet dan respectievelijk 1 oktober of 1 april bij de Belastingdienst zijn gedaan. Het was de bedoeling om het overstapmoment van 1 juli te schrappen, maar

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Werkgevers kunnen nu per 1 januari of 1 juli van enig jaar eigenrisicodragerschap aanvangen of beëindigen. Een aanvraag daartoe moet dan respectievelijk 1 oktober of 1 april bij de Belastingdienst zijn gedaan. Het was de bedoeling om het overstapmoment van 1 juli te schrappen, maar zowel UWV als de Belastingdienst willen hierover eerst verder overleggen met Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

De Belastingdienst wil graag dat de regeling bij overstappen wijzigt. Momenteel zitten zij vooral met het overstapmoment in januari met veel werkdruk. Dit komt omdat de premies en parameters van de Werkhervattingskas pas per september bekend worden gemaakt en werkgevers daarna pas hun keuze voor (beëindigen) van eigenrisicodragerschap kunnen maken. In die korte periode moeten werkgevers ook nog beoordelen wat de WGA ERD-proposities van private verzekeraars in het volgende jaar zal zijn. Als gevolg hiervan worden aanvragen massaal net voor 1 oktober ingediend, waarbij 95% van de aanvragen dan onvolledig is.

Met het opvragen (plus rappel) van ontbrekende informatie (garantieverklaringen), wijzigen van beschikkingen en afhandelen van bezwaarschriften is de Belastingdienst veel tijd kwijt. De Belastingdienst zou daarom graag één overstapmoment overhouden en wel per 1 juli van enig jaar. Zij kan ook leven met twee overstapmomenten maar dan op 1 maart en 1 september. Ook zou volgens de Fiscus overgegaan kunnen worden op een 18 weken-regel. Hiermee worden de momenten waarop de aanvraag binnen moet zijn vervroegd, waardoor de reguliere afhandelingstermijn ruimte laat voor afronding van de ERD-beschikking vóór aanvang van het massale proces van premieberekening gedifferentieerde premie Whk. Dit zou inhouden dat zowel de publieke als private premiestellingen voor een volgend jaar veel eerder bekend moeten worden.

SZ&W gaat met de Belastingdienst en UWV in overleg over eventuele aanpassing van de overstapregeling. Zodra we wat horen…