Terug naar overzicht
28 april 2013

Flexinstroom, hoe, wat en wanneer (april 2013)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Zoals u al eerder hebt kunnen lezen in de Digi-kwest, worden werkgevers op korte termijn geïnformeerd over de instroom van ex-werknemers in Ziektewet en WGA vanaf 2012. Belangrijk, want deze instroom bepaalt voor een belangrijk deel wat werkgevers aan Ziektewet en WGA flexpremies gaan betalen. In de week van 13 mei a.s. begint UWV met de verzending van de Ziektewet-flex beslissingen over 2012. Dit proces moet vóór 1 september zijn afgerond. Vervolgens worden de WGA-flex beslissingen verstuurd. Afronding daarvan wordt eind november 2013 verwacht.

Wat kan de werkgever verwachten?
Werkgevers ontvangen van UWV een informatiebrief met bijlage. Deze bijlage bevat een overzicht van ex-werknemers die in 2012 een Ziektewet of WGA-flex uitkering hebben ontvangen. Als de werkgever een beschikking van een of meerdere werknemers wil ontvangen dan kan hij dat op die bijlage aanvinken. Nota bene: werkgevers moeten dit binnen 4 weken terugsturen. Vervolgens stuurt UWV de gevraagde beschikkingen voor zover die met recht, hoogte en duur van de uitkering te maken hebben, Arbodiensten ontvangen eventuele medische beschikkingen (herstelverklaringen). Tegen alle beschikkingen kan de werkgever bezwaar aantekenen, waarbij een bezwaartermijn van 6 weken van toepassing is. Bezwaar tegen de medische beschikkingen moet binnen 2 weken worden ingediend.
 
Flex-beschikkingen vanaf 2013

Vanaf 1 januari 2013 krijgen werkgevers al een kopie van WGA-flex beslissingen. Per 1 juli 2013 geldt dat ook voor Ziektewet-flex beslissingen. De Ziektewet-flex beslissingen over de eerste helft van 2013 gaan op de bus zodra UWV gereed is met het verzenden van alle flexbeslissingen over 2012.