Terug naar overzicht
02 april 2012

Even de CAO checken (april 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een werkgever blijkt zijn verplichting om een WAO gatverzekering voor zijn werknemers af te sluiten, niet te zijn nagekomen. Dat wordt een probleem als één van de werknemers in 1999 in de WAO belandt. De werknemer komt tijdens zijn ziekteperiode in een vennootschap terecht, die kennelijk behoort tot hetzelfde concern als zijn oude werkgever. Deze vennootschap betaalt netjes een uitkering die gelijk is aan de uitkering die de werknemer vanuit een WAO gatverzekering zou hebben ontvangen. Helaas gaat deze vennootschap in 2005 failliet en de werknemer klopt aan bij zijn oude werkgever. Een gang naar de rechter is het gevolg.


De zaak is uiteindelijk door de Hoge Raad behandeld en afgelopen februari volgde de uitspraak. De Raad stelde vast dat een overgang van een dienstverband niet betekent dat reeds ontstane rechten en verplichtingen overgaan op de nieuwe werkgever. Het feit dat de vennootschap de schade van de werknemer tot het faillissement heeft vergoed maakt dit niet anders, maar betekent slechts dat de werknemer voor de periode tot die datum geen vordering meer heeft op zijn oude werkgever. Voor de oude werkgever is het dus een kostbare beslissing geweest om geen WAO gatverzekering af te sluiten. Of was hij vergeten de CAO door te nemen?


Ook WIA aanvullingen worden veelvuldig in CAO’s geregeld. Niet onverstandig gezien de grote inkomensgevolgen die WIA-instroom kan hebben. Een werkgever die nu ‘vergeet’ om een dergelijke aanvulling te regelen zou dus wel eens spijt kunnen krijgen. Enkwest heeft de belangrijkste CAO’s doorgenomen en de WIA aanvullingen beschreven.

Meer informatie? Bel of mail Gery Lansing.
055 - 5769787

g.lansing@enkwest.nl