Terug naar overzicht
10 december 2012

En-kwestie: Wie schrijft die verzuimt (december 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Ik heb er weer één. Een acceptgirootje om een bedrag ter grootte van € 23 over te maken aan het justitieel incassobureau. Ik heb namelijk 84 kilometer per uur gereden in plaats van de toegestane 80 kilometers. Ik meen de flits gezien te hebben, in de buurt van Apeldoorn. Ik was net een whats-appje aan het versturen, de radio vanwege ZZ top wat harder aan het zetten en een niet nader aan te duiden vinger te tonen aan een automobiliste die zich schuldig maakte aan een verregaande vorm van kleefgedrag. Hoe, beste flitsbrigadier moet ik in een dergelijke situatie dan ook nog de rechtervoet volledig controleren? Wie schrijft die blijft. Bedankt.

De politie is je beste vrind, leer je als kind. Ieder jongetje wil agent worden, ieder meisje wil een korpschef huwen. Na je eerste parkeerboete weet je wel beter: de politie is je beste vrind niet, oom agent is de boezemvriend van de schatkist. Na je eerste snelheidsbekeuring vanwege 4 kilometer snelheidsoverschrijding weet je: de politie is er puur en alleen om jou te sarren. Na je eerste gesprek met een diender die begint met: meneertje, wat denken we dat we aan het doen zijn, weet je zeker: politieagenten zijn betweterige belastinginners die hun afkeer van de bourgeoisie uiten door verkleed als veldwachter doodnormaal gedrag, of op z’n minst verklaarbaar gedrag van medemensen buitenproportioneel financieel te sanctioneren. Zet op facebook dat je agent bent en je wordt massaal ontvriend.

Waar ligt het nou aan, zo vroeg ik me laatst af, dat ik zo gefrustreerd raak als ik een bekeuring van nog geen 25 euro moet overmaken aan het CJIB te L. Ik kom tot de slotsom dat het de betutteling is. Net als zo vaak ligt de oplossing op het terrein van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Let op.

Bekeuren is opvoeden. En ieder kind weet: opvoeden is niet chill, geen leipe shit ouwe (tekst van zoon nr. 1 ik verzin dit niet). Iedere ouder weet: opvoeden daar word je ziek van. Ik was dus niet verrast toen bekend werd dat het ziekteverzuim bij de politie op zo’n 11% lag. Nog minder verbaasde het mij toen een aantal dagen later bekend werd dat die 11% een rekenfout was: het verzuim ligt natuurlijk veel hoger. Wie schrijft die blijft, ammehoela; wie schrijft die verzuimt. Pak het verzuim binnen de politie aan en we hoeven ons geen zorgen meer te maken over die 3% begrotingstekort. Zorg dat alle agenten aan het werk zijn en we hebben zelfs een begrotingsoverschot. Dan zij er dus geen ‘Muldertjes’ meer nodig om het gat in de begroting enigszins te dempen. Minister Opstelten: voer samen met de Nationale Politie ook de Prentvrije politie in! Goed voor uw agenten, goed voor de burger. Hup, met z’n allen niet meer verzuimen maar lekker boeven vangen. Beloof ik dat ik een auto met cruisecontrol ga uitzoeken.