Terug naar overzicht
13 mei 2013

En-kwestie: Wft Zorg & Inkomen

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Er wordt gemekkerd over de zogenaamd te zware eisen die aan adviseurs worden gesteld. Ook al hebben de adviseurs tijdens de koude oorlog netjes hun assurantiediploma’s gehaald, hebben ze in de jaren daarna netjes hun Permanente Educatie puntjes opgehaald tijdens gezellige vak-bijeenkomsten annex reünies en ook al hebben ze de afgelopen jaren succesvol een PE-multiplegok-examen afgelegd, volgens de Minister van Financiën is het nog lang niet genoeg. Gelijk dat-ie heeft. Tenminste op het gebied van Inkomen, da’s namelijk best moeilijk.

Verzekeringsadvies bij normale schadeverzekeringen houdt in dat je drie offertes opvraagt en probeert uit de ontvangen papierwinkel de laagste premie voor de klant en de hoogste provisie voor jezelf te vinden. Bij verzekeringen die onder het provisieverbod vallen is het nog eenvoudiger. Je laat de klant net zo lang formulieren invullen totdat-ie precies heeft opgeschreven wat-ie nou eigenlijk wil, en vervolgens stuur je een duur-uur-factuur. Het is dus onzinnig om daar adviseurs te gaan pesten met moeilijke examens op straffe van een werkverbod. Verzekeringsadvies op het terrein van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid is echter nog een ambacht. Dat komt natuurlijk door de overheid die net zo lang doorgaat met het hervormen van de sociale zekerheid totdat niemand het meer snapt en het UWV zo goed als verdwenen is. Private verzekeraars mogen het oplossen en, tja, laten we maar zeggen dat zij het er niet eenvoudiger op maken.

Met onderwerp Zorg weet ik het niet meer. Voorheen schaarde ik de zorgverzekering onder de autoverzekeringen: je kan er uren over adviseren en de klant kiest de goedkoopste. In de volstrekt onlogische samenstelling: “Zorg & Inkomen” heb ik mijzelf dan ook nimmer kunnen vinden. Ik moet daarop terugkomen. Van de week las ik namelijk een aantal krantenberichten. Allereerst dat er drastisch moet worden bezuinigd in de Zorg en vervolgens dat ziekenhuizen miljarden teveel declareren. Op pagina vijf las ik dat medici kosten willen reduceren door patiënten voor een second opinion te laten betalen. Je zou maar een Jansen Steur tegenover je hebben en krap bij kas zitten....

Toen ik hoofdschuddend de pagina omsloeg las ik in chocoladeletters: ‘Ziekteverzekeraars boeken zeer forse winst’. Wie dat alles kan combineren moet van zeer goede huize komen. Conclusie: Zorg verdient ook een pittig Wft examen.

Waar de samenvoeging zorg en inkomen vandaan komt weet ik gelukkig eindelijk. Die moet bedacht zijn door de Raad van Bestuur van een Zorgverzekeraar. Maar dat zal wel geen examenvraag worden.