Terug naar overzicht
21 december 2012

En-kwestie: van de Wet en de walvis (december 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Mij is thuis als kind altijd geleerd dat ik me nergens mee moet bemoeien. Pas later kwam daar op school en werk enige nuance in: bemoei je alleen met dingen waar je verstand van hebt. Dat lijkt logisch en simpel, maar de praktijk leert keer op keer dat wij, ons mensen, bemoeials zijn. Zo was er deze maand een walvis aangespoeld ‘op’ Texel. Niet mee bemoeien denk ik dan. Een vis hoort niet op de wal, ook niet als zijn naam dergelijk bezoek belooft. Natuurminnend Nederland rukte desondanks massaal uit. Dat zij totaal geen verstand van zaken hadden bleek al snel. Het verdwaalde zoogdier werd namelijk ‘Johannes’ gedoopt, terwijl dat uiteraard ‘Johanna’ had moeten zijn. Een walvis die niet alleen de verkeerde kant, maar zelfs de zee uit zwemt, dat moet wel een vrouwtje zijn. De experts hadden echter een autopsie nodig om deze conclusie te staven.

De sociale zekerheid is regelmatig als een aangespoelde walvis. Denk bijvoorbeeld aan het WAO-debacle dat al in de jaren ’70 ontstond. De overheid gaat, net als natuurminnend Nederland, zonder enig idee en succes aan de slag. Het logische gevolg is dat de WAO langzaam sterft en er decennia later nieuwe wetgeving nodig is. Met de WIA zijn we natuurlijk niet klaar, want deze heeft weliswaar het WAO probleem opgelost, maar fors bijgedragen aan het Ziektewetprobleem en in enige mate het WW probleem. De overheid is nu dus bezig met de aanpak van de Ziektewet, maar iedereen die de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters voor de helft kent, weet: dit gaat weer mis. Je houdt je hart vast wat ze met de WW gaan doen. Het land der blinden...

Ook in het private land van Inkomen en Arbeidsongeschiktheid blijken veel koningen eenoog. Dat is echter makkelijker aan te pakken. Door de overheid natuurlijk. Met provisieverboden, Autoriteiten, Verbonden en legio Wfteetjes gaat zij goedbedoelende adviseurs te lijf. Die mopperen wel eens iets, maar ze moeten blij zijn dat er zo een topsegment aan adviseurs ontstaat. Vooral voor vakgebied Inkomen is het logisch dat er een speciaal Wft-diploma komt. Je moet immers wel zeer kundig zijn wil je alle ellende, die de overheid veroorzaakt met de wijzigingen in de sociale zekerheid, kunnen oplossen.

Fijne feestdagen en een super 2013 gewenst!

Ps: vorig jaar heb ik me beklaagd over zelfgemaakte kerstkaarten met daarop foto’s ban kinderen of hele gezinnen in lollige kerstkleding. Zo goed als niet gehad dit jaar waarvoor dank! Graag nog een afspraak voor volgend jaar: zullen we onze kinderen die niet, of nauwelijks kunnen schrijven geen kerstkaartjes laten uitdelen aan klasgenootjes? Voelen de ouders van de kindjes die een kaartje ontvangen hebben zich ook niet verplicht om aan deze even onzinnige als bewerkelijke activiteit deel te nemen. Mooi. Volgend jaar mopperen we verder!