Terug naar overzicht
30 juni 2014

En-kwestie: Toil-etiquette

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De vorige twee nieuwsbrieven heb ik me zorgen mogen maken over arbeidsomstandigheden. Dan kan ik er net zo goed een drieluik van maken. Welnu, ik maak mij zorgen over het enige rustmoment van de werkdag, het enige moment dat je niet wordt lastiggevallen door collegae, het enige moment dat je echt tot jezelf kunt komen: het toiletbezoek.

Een kleine nuance is nodig aangezien de positieve aspecten louter gelden voor de masculiene werknemer. Werkneemsters hebben een hekel aan toiletbezoek of vinden het op z’n minst geen ontspanningsruimte, bang als ze zijn om volledig natuurlijke geluidjes te maken. Voor de man is dat dus anders. Meestal tot grote ergernis van zijn, alleen kleine boodschappen op de zaak verrichtende, vrouwelijke collegae. Nu maken sommige werknemers er ook wel een potje van.

Hygiënische werkneemsters proberen de mannelijke collega’s regelmatig enige toil-etiquette bij te brengen. Dit hopen zij te bereiken door infantiele rijmpjes (waarvan: ‘heren doe de bril omhoog.. ‘ de meest beruchte variant is) op de binnenkant van de toiletdeur te hangen. Lekker belerend, toiletjuffrouwen zijn het. Overigens heeft dit meestal een ongewenst resultaat, aangezien de man om het briefje te kunnen lezen zijn hoofd moet afwenden van het mikpunt en derhalve het doel faliekant mist. Omdat de noeste plasser dit pas merkt als hij uitgelezen is (u weet wel; slechts één taak tegelijk kunnen uitvoeren), is het resultaat even vochtig als bedroevend. Een natte bende achterlatend, strompelt de werknemer gestrest en met een vreemde donkere plek op zijn broekspijp naar de afdeling terug. Alleen maar verliezers.

Nu loopt het bij grotere werkgevers allemaal wel los. Toiletten kennen daar immers een strikt apartheidsregime. Bij kleinere werkgevers waar sprake is van een algemene personeelspot, kan het verschil in toiletbeleving daarentegen de oorzaak zijn van fikse psychosociale arbeidsrisico’s. Kortom kleinere werkgevers, graag opnemen in uw RI&E: een extra toilet. Zoek er maar een uit in de arbocatalogus. Hup.

De vraag die dan overblijft is wie het nieuwe toilet in gebruik neemt en wie op de oude mag blijven zitten. Het antwoord is logisch. Het nieuwe toilet is uiteraard voor de heren, want dat scheelt een hele verhuizing. Op het al bestaande toilet kunnen immers alle zaken achterblijven die mannen absoluut overbodig vinden. Ik som op in willekeurige volgorde: vuilnisbakje, vochtige doekjes, zeep, handdoeken zowel papier als katoen, luchtverfrisser, wc-borstel en eend, spiegel. En briefjes over toil-etiquette uiteraard.