Terug naar overzicht
19 januari 2015

En-kwestie: PvdA

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De Partij van de Arbeid maakt zich druk over vrije artsenkeuze. Dat is natuurlijk onzin. Naar een huisarts ga je alleen om naar een echte arts doorverwezen te worden. Het maakt dus niet uit welke huisarts je neemt of toegewezen krijgt. Voor behandeling door een echte arts moet je eerst je astronomische eigen risico aanspreken en wat dat met vrije keuze te maken heeft ontgaat me volledig. De PvdA’ers kunnen zich beter druk maken over de sociale zekerheid. Wat vinden zij er bijvoorbeeld van dat werkgevers bepalen of werknemers gezond zijn?

Werkgevers willen doorgaans wel de lusten en niet de lasten. Anders zouden ze het werk wel zelf doen in plaats van het weg te geven. Werknemers zijn dat aangaande een stuk socialer. Voor dag en dauw verlaat een werknemer het liefdevolle gezinsnest om als zwoegende lijfeigene het kapitalistische systeem draaiende te houden. Je probeert het tot de immer voortschrijdende AOW-leeftijd vol te houden, maar het is natuurlijk logisch dat lichaam en geest zo nu en dan aan recuperatie toe zijn. Dan meld je jezelf ziek. Onvoorstelbaar wat er dan allemaal gebeurt.

Na enkele dagen word je gesommeerd om te verschijnen bij een bedrijfsarts. Niets vrije artsenkeuze: het betreft hier een arts die de werkgever heeft uitgekozen en betaald. Voor de objectiviteit zeg maar. Vervolgens gaat zo’n vent voorstellen dat je weer langzaam met werk gaat beginnen. Een beetje opbouwen. Het ergste van alles: het wordt ook nog gewoon geklikt richting de baas! ArBoterspanen.

Het is daarom dat ik pleit voor de oprichting van de Partij voor de Arbo. Werknemers die lid zijn krijgen bij ziekte een vrije keus van bedrijfsarts. Ik eis bij ziekte een brunette die vraagt of ik een kop thee wil, mijn kussen opschudt en zegt dat het allemaal heel erg voor me is. Terwijl ze sinaasappelen voor me staat te persen belt ze de zaak om te vertellen dat het er niet best uit ziet en nog wel eventjes kan duren. Kaartje en bloemen hoeven niet, gewoon loon blijven kiepen. Hup.

Volgens mij moet deze PvdA wel een succesverhaal worden. Ik ben alleen nog niet helemaal uit de financieringskwestie. Misschien kan de andere PvdA ter dekking het eigen risico van de zorgverzekering nog wat ophogen?