Terug naar overzicht
23 juli 2012

En-kwestie: Ouder en stemwijzer (juli 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De zomervakantie, periode vol van niets. Als u toch iets nuttigs wilt doen, dan bieden de aanstaande verkiezingen uitkomst. Deze vakantieperiode kunt u, als u zwevende kiezer bent, benutten door de verkiezingsprogramma’s van het steeds verder uitdijende peloton politieke partijen door te nemen. Een hele klus want naast de min of meer vertrouwde partijen, kunnen we over anderhalve maand kiezen voor bijvoorbeeld de Anti Europa Partij, de Club van niet kiezers of de Partij Anti Onrecht (ik verzin dit niet). Er is ook een nieuwe partij die niet ergens tegen is maar ergens voor. Dat is de partij 50PLUS, die zijn voor 50 plussers.

Het is alweer een tijdje geleden dat we het vergrijzingsprobleem hebben besproken. Dat komt waarschijnlijk omdat onze babyboomers en hun ouders denken, als je wordt geschoren moet je stil zitten. In dat licht is het nogal onhandig van voorzitter Jan Nagel van ouderenpartij 50PLUS om Henk Krol aan te stellen als boegbeeld. 'Schandalig!' noemt de kersverse lijsttrekker de verhoging van de AOW leeftijd. Meer opzienbarend is de stelling van de partij dat AOW’ers volwaardig vakantiegeld moeten krijgen. Beste senioren, AOW ìs vakantiegeld!! 50Plus gaat mijn stem niet krijgen.

Bladerend door hun verkiezingsprogram kom ik toch ook wat meer doordachte plannetjes tegen. Een zinnig punt is de duidelijkere (sic) scheiding tussen snel en langzaam verkeer, zeker vanuit leeftijdsperspectief gezien. Alle 50 plussers een inhaalverbod en gepensioneerden een rijverbod, prima punt. Ik ben echter nog niet om.

We lezen verder… Er komt als het aan Henk cum suis ligt, een lesuur gezond leven over conditie en lichamelijk welzijn. Drugs, alcohol, roken, bewegen en voeding zijn de te behandelen thema’s. Enigszins belerend, maar het getuigt wel van visie. Onlangs is bij een onderzoek onder 1300 vrouwelijke 60 plussers vastgesteld dat zelfs matige drinkers een verhoogd risico op dementie hebben. 50PLUS wil voorkomen dat de kleinkinderen in dezelfde valkuil trappen als opa en oma. Sympathiek, misschien toch een rood kruisje in het vakje van Krol op 12 september…

En dan valt mijn oog op punt 4 van het verkiezingsprogramma: ‘De gigantische bonussen en buitensporige vertrekvergoedingen worden aangepakt door afschaffing van de aftrekbaarheid voor de werkgever en een belasting tot 75% voor de ontvanger’. Kijk dat zijn berichten. En dan wel met terugwerkende kracht. Hup heffen die belasting op te prachtige eindloonregelingen en prepensioenen vanaf 80% op de 50 jarige leeftijd! Plukken die belegen profiteurs! Ik ben om, 50PLUS heeft mijn stem! Jammer dat ik nog te jong ben om lid te kunnen worden.