Terug naar overzicht
01 juli 2011

En-kwestie: Op vakantie? Verzeker uzelf! (juli 2011)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Zodra de zomervakantie zich aandient is er een speciale verzekering die alle aandacht opeist: de reisverzekering. Zwaar ten onrechte. Natuurlijk is een dergelijke polis handig, want we verliezen allemaal wel eens een zonnebril die best wel eens gestolen zou kunnen zijn. U zult ook de eerste niet zijn die vergeet om de handrem van auto of caravan aan te trekken. Kortom; reuze handig. Maar waar we veel te snel aan voorbijgaan is het gevaar voor lijf en leden dat de vakantie in petto heeft.

Het gevaar start met de voorbereidingen. Het inpakken van koffers en vervolgens het inladen van vouwwagen of caravan kan bij echtelieden grote psychische problemen veroorzaken en zelfs het beste huwelijk doen stranden. Als alles dan toch ingeladen is, blijkt dat de vakantiereis met dank aan de komst van TomTom een stuk veiliger is geworden. De vechtpartijen tussen bijrijdster en bestuurder als gevolg van kaartlees-fiasco’s liggen gelukkig achter ons. Toch blijft het een risico om je op met name zuid Europese wegen te begeven gezien de creatieve rijstijl die de lokale bevolking er op na houdt.

Eenmaal veilig aanbeland op de camping (die meestal in geen velden of wegen lijkt op die prachtige camping op de foto’s uit de brochure), is het moment aangebroken om de boel te installeren. Hier zijn de caravanbezitters in het voordeel. Er hoeft veel minder uitgeklapt en met haringen in de grond vastgezet te worden. Het grootste obstakel voor de trotse caravanbezitter is het construeren van de voortent. Dit leidt echter zelden tot lichamelijk letsel, wel vaak tot onherstelbare schade voor de harmonie binnen het gezin.

De vouwwagenbezitter is een stuk slechter af. Wanneer het hele apparaat is opgezet, hetgeen betekent dat vrijwel iedere vinger wel een keer klem heeft gezeten, is het tijd voor het verankeren van het kampeermiddel aan de kampeerplek. Dit gebeurt door het slaan van enkele tientallen haringen met een rubberhamer waarvan de kop niet goed vast blijkt te zitten.
Na een dertiental pogingen om in de volle zon een grasharing in de rotsbodem van de camping te krijgen, wordt de oplossing gezocht in het nog éénmaal met enorme kracht en aanloop te proberen. Dit alles vergezeld van enkele weinig verheffende krachttermen. Deze actie betekent in enkele gevallen een vroegtijdig einde van de vakantie.

Als alles is geïnstalleerd begint het grote oppassen. Tijdens het verblijf ligt namelijk constant gevaar op de loer: gladde vloeren langs het zwembad, onstabiel opgestelde barbecues en het ontbreken van bliksemafleiders in de omgeving. Voor de vaders die zich (nog) jong en hip voelen schuilt er nog gevaar in de situatie dat zij zich laten verleiden tot bestijging van klimtoestel of gammele glijbaan. De gevolgen voor de broze ledematen zijn niet zelden ronduit desastreus.
Last but zeker not least: het voedsel. Eten in het buitenland is een andere bezigheid dan thuis. Waar hier hygiëne de boventoon voert lijkt de gastronomie buiten de lansgrenzen het best getypeerd te kunnen worden met de stelling: ‘hoe meer schimmel hoe beter’. Voedsel dat een snelle gang naar wc-pot belooft (vooral in Frankrijk een belevenis) was tot voor kort voorbehouden aan de mediterrane landen. Inmiddels heeft Duitsland dankzij de slepende rauwkostaffaire ook een twijfelachtige reputatie opgebouwd.

Als alles overleefd is, begint de voorbereiding op de thuisreis. Al snel blijkt dat wat tijdens vertrek nog net in koffer en auto kon worden geperst, nu met geen mogelijkheid meer past. Gezellig samen inpakken verandert voor vele, normaal stabiele figuren in een waarschijnlijke doorverwijzing naar de psychiater. Vervolgens weer de gevaarlijke wegen ongeschonden zien door te komen, wat al knikkebollend achter het stuur nog niet meevalt.

U begrijpt dat het klein wonder is dat u niet arbeidsongeschikt van vakantie wederkeert. Vergeet daarom niet de belangrijkste reisverzekering af te sluiten: de WIA aanvullingsverzekering!