Terug naar overzicht
22 april 2014

En-kwestie: nul-titasken

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Van alle officieel erkende mannelijke eigenschappen bezit ik vooral de kunst van het nietsdoen. Gewoon een beetje zitten. Stelt niets voor, maar een heerlijker dagvulling kan ik me niet voorstellen. Helaas staan werk en privébeslommeringen dit eenvoudige genot nogal eens in de weg. Voor de werksituatie heb ik inmiddels een redelijk werkende solutie, privé blijft het sappelen. Dat komt door de vrouwelijke suprematie, thuis en op de basisschool.

Vrouwen moeten altijd iets te doen hebben en liefst meerdere dingen tegelijk. Er is helaas niets zo vervelend voor een multi-taskende vrouw als de aanblik van haar wederhelft die buitengewoon vredig aan het nul-titasken is. De oplossing van de vrouw is om dan klusjes te gaan verzinnen. Nul-titasken, daar komen lijstjes van. Afgelopen dagen was ik derhalve weer aan de beurt. De tuin is nu dus zomerklaar de opbergschuur bergt niets meer op en m’n rug is volledig aan gort.

Op de basisschool is het niet anders sinds vrouwen dat segment volledig hebben overgenomen. Voor ieder wissewasje worden ouders ingeschakeld, die hun enthousiasme kenbaar kunnen maken door hun naam op een (inderdaad) lijstje in te vullen. Luizen checken, klaslokalen poetsen en zelfs de organisatie van een ouderavond geschiedt aan de hand van een lijstje. Moeders gaan daar gelukzalig van kijken, maar als ongeïnteresseerde vader ben ik steevast als laatste bij een invullijstje. Zo ook bij die van het paasontbijt. Nadat de moeders slim en uitgekookt de aanschaf van een pot chocopasta of pak matses hadden aangekruist, bleef uiteraard het invulvakje bij ‘verse fruitsalade’ maagdelijk leeg. Kortom, vader Vluggen mocht een gros bananen, een mud meloenen en een kudde peren uitbenen voor het paasontbijt van 31 kinderen, twee juffen, een klas-assistent en drie stagiaires. Ik vermoed overigens dat ik alleen voor het onderwijzend personeel heb staan schillen aangezien de gemiddelde klasgenoot van zoon nr 2 alleen maar chocoladepasta lust, liefst van die witte. Maar goed.

Zoals gezegd heb ik het in de werksituatie inmiddels redelijk onder controle. Het enige lijstje wat daar de ronde doet is de actielijst die tijdens het werkoverleg wordt vastgesteld en bij de notulen wordt gevoegd. Toen werd voorgesteld om een vaste notulist aan te stellen, heb ik tot eenieders verbazing meteen mezelf als vrijwilliger opgeworpen. Een beetje mannelijke notulist maakt van de to-do-list met een pennenstreek een not-you–list.