Terug naar overzicht
16 december 2013

En-kwestie: Nog even volhouden

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Hoeveel kan een beroepsgroep hebben vraag ik me wel eens af. Vroeger gold het adagium: ‘wenn nichts ist gelungen geht man in versicherungen’. Prima, maar waar hebben we een provisieverbod, een Wft examen, Antoinette Hertsenberg, DNB en vooral de AFM aan te danken? We moeten wel iets heel ergs hebben gedaan, maar op de een of andere manier kan ik het me niet herinneren. We zijn blijkbaar uitschot en terwijl ik denk dat het dieptepunt wel bereikt moet zijn, lees ik vorige week dat parkeerwachters meer gewaardeerd worden dan verzekeraars…

Een parkeerwachter moet ervoor zorgen dat je niet fout parkeert, doe je dat wel dan doet hij (of nog erger: zij) een greep in je portemonnee. Het zal niemand die dat wrede lot heeft ondergaan, ontgaan zijn dat de verbaliserende machtswellusteling er zeer veel genoegen in schept om een bonnetje uit te schrijven (of nog erger: printen). Het zal me dan ook niet verbazen als er een parkeerwachter van de maandverkiezing is, de bonnenbaas, dat werk. Enfin. Een parkeerwachter doet in ieder geval zijn werk goed. Dat dan weer wel. Het Nederlandse volk weet echter ook bankiers meer te waarderen dan verzekeraars. Pf.

Maar wie verdient er meer waardering dan den nobele risicobeheerder? Hij die beschermt tegen alle vormen van onheil, maar hoopt dat die bescherming nimmer nodig zal zijn. Hij, die in tegenstelling tot alle vergelijkingssites, volledig onafhankelijk vergelijkt en adviseert. Hij die ondanks alle tegenwerking van de in de eerste alinea genoemde lieden, voor iedere schade een dekking weet te versieren. Als ‘nichts is gelungen’ en je weet alsnog de materie van ‘versicherungen’ te beheersen, dan moet je wel een hele grote zijn!

Ik heb er daarom genoeg van. Wat mij betreft is het glas weer halfvol. Ik zie het zo: mensen willen geen verzekeringsadviseur worden omdat ze het veels te moeilijk vinden. Die gasten zijn waarschijnlijk nog te dom om een UPO te begrijpen, leg dan BeZaVa maar eens uit. Gelukkig is het bijna 2014 en hebben we het nieuwe PE-stelsel. Dankzij het Wft-examen zal de verzekeringsadviseur weer een elite-eenheid binnen de Nederlandse beroepsbevolking gaan vormen. We worden weer met U aangesproken, ouders zullen vol trots melden dat zoon- of dochterlief ‘in de verzekeringen’ zit.

Eindelijk! Binnenkort kunnen we op verjaardagsfeestjes weer eerlijk zeggen wat voor werk we doen en we zullen vol bewondering worden aangestaard!