Terug naar overzicht
22 december 2015

En-kwestie: Licht in donkere dagen

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Er breken donkere tijden aan, vooral voor het bedrijfsleven. Tenminste als ik het bericht: ‘Bijna de helft van de ondernemers ervaart kerststress’ mag geloven. Reden van de kerststress is vooral teveel werk en de vrije dagen die collega’s opnemen. Werknemers kunnen de stress gelukkig nog aardig kanaliseren. Om de kerststress te voorkomen, kiezen mannen vaker voor overwerk dan hun vrouwelijke collega’s. De vrouwen op de werkvloer zijn geneigd extra kerstsfeer te creëren om de stress te verlichten. Zij denken in een vrolijke omgeving de druk beter aan te kunnen. hm.

Tja, de donkere dagen voor kerstmis zijn aangebroken. In huize Vluggen is de sfeer ook niet al te licht. Dat komt door lampjes.

Het weekend na het afscheid van Sint Nicolaas wordt hier traditioneel de boom uit elkaar gevouwen. Een mooi harmonieus moment voor het hele gezin. Mevrouw Vluggen steekt wat kaarsjes aan, dochterlief zet een kerst-cd-tje op, zoon nr. 1 begint alvast aan de kerstkransen (want hij gaat kapot van de honger) en zoon nr. 2 vraagt voor de negende keer of-ie mag helpen de boom te versieren. Dat mag, maar eerst moet ik de kerstverlichting nog aanbrengen.

De mensheid heeft een hoop ellendige figuren voortgebracht, maar geen enkele despoot of dictator heeft ooit zo’n wrede handeling verricht als het uitvinden van kerstverlichting.

De ellende begint met het openen van de doos. Die zit met plakband dicht getapet want vorig jaar pasten de lampjes amper nog terug in de doos. Die stond vervolgens zo bol dat ie met geen mogelijkheid op de originele wijze gesloten kon worden. Goed. Daarna volgt het ontwarren van meters snoer. Je weet zeker dat je de kluwen die voor je ligt vorig jaar netjes hebt opgevouwen, er blijkt nu echter geen enkel systeem meer in te zitten. Rukken en trekken is natuurlijk niet handig, maar na een kwartier hannesen wordt de aandrang te groot. De twee wat meer ervaren kinderen zijn dan inmiddels naar boven gevlucht en dat doet zoon nummer twee ook als hij voor de veertigste keer heeft gevraagd of  de ballen al in de boom mogen en ik hem van een duidelijk antwoord heb voorzien. Mevrouw Vluggen vindt vervolgens dat ik een bepaald soort terminologie niet moet hanteren tegen haar jongste kerstvrucht. Ik vind dan ook wat, maar weet me gelukkig nog net in te houden.

Een kleine drie kwartier later zitten er zestig guitige lampjes mooi verdeeld over de boom, stuk voor stuk netjes vastgemaakt aan de kunsttakjes. Opgelucht druk ik de stekker in het stopcontact en kan vervolgens constateren dat er niets gebeurt. Ook nadat alle lampjes zijn aangedraaid blijft het duisternis troef in de boom. Als we wat later in een recordfile staan voor het parkeerterrein van het tuincentrum gaat bij mij langzaam het lichtje uit.

Vrouwen mogen op de werkvloer de druk beter aankunnen in een vrolijke omgeving, om thuis een vrolijke omgeving te creëren is teveel druk voor de gemiddelde man. Laat ons maar overwerken.